Max Verstappen wint de drie ronden van Spa...

Een verregende race draaide uit op de grootste blamage sinds de Grand Prix van Amerika in 2005. Uiteindelijk reed het veld slechts drie ronden achter de safety car om de verplichting tot terugbetaling van de tickets terug te nemen. Met minder dan 75% van de race gereden werden er voor de zesde keer in de geschiedenis van de sport halve punten uitgedeeld.

Max Verstappen wint de drie ronden van Spa...

Na een zinderende kwalificatie op een drijfnat Spa is het dan eindelijk tijd voor de Grand Prix van Belgie. Max Verstappen start vanaf pole position voor een sensationele George Russell, die met 0,013 van een seconde Lewis Hamilton wist af te troeven in zijn Williams. De sessie werd bovendien gekenmerkt door de forse crash van Lando Norris. Ondanks een rontgenfoto is de Brit gelukkig fit genoeg om te racen, al start hij als veertiende vanwege een straf voor het vervangen van de versnellingsbak.

Minder mazzel is er voor Sergio Perez. De Mexicaan besloot Max Verstappen's slippertje vorig jaar in Hongarije eens over te doen en parkeerde zijn auto in de bandenmuur tijdens de ronde naar de grid. De Red Bull monteurs kunnen echter hun magie niet weer loslaten op de gehavende RB16B. Door afgebroken ophangingspunten kan Checo niet starten. Max is daarmee zijn rugdekking definitief kwijt, net als Lewis Hamilton. Valtteri Bottas start vanaf een twaalfde plek na zijn straf voor de chaos op de Hungaroring.

Regen te hevig

De crash van Perez onderstreept nog maar eens hoe nat en lastig de baan nog steeds is. Der omstandigheden lijken niet veel beter dan gisteren tijdens de kwalificatie. De formatieronde start dan ook achter de safety car. Even later wordt de start alsnog uitgesteld vanwege de aanhoudende regen. Michael Masi vat het samen: "The rain intensity is much too strong."

Vijf minuten, vijf minuten

De teams denken echter dat het langer zal duren: de tenten worden weer opgezet. Lewis Hamilton stapt zelfs uit. Waar hij heen gaat en waarom is niet helemaal duidelijk. Misschien nog even een snelle plaspauze. De intuitie van de teams blijkt te kloppen: er wordt nog twee keer vijf minuten toegevoegd aan de starttijd. En dan nog een keer. Volgens McLaren-teambaas Zak Brown gaat de regen niet weg, maar wordt het ook niet erger. Het levert volgens de Amerikaan in ieder geval chaos en spektakel op.

Even later spreekt de engineer van Daniel Ricciardo zijn baas echter tegen. De regen houdt volgens hem nog 15-20 minuten aan, waarnaar er nog hevigere regen zal volgen. De organisatie wil dus zo snel mogelijk starten om het water van de baan te rijden voor de wolkbreuk.

Opwarmrondes

Om 15:25 trekt het veld eindelijk achter de safety car de baan op. Verstappen klaagt dat de spray van de safety car zijn zicht belemmert en dat hij wat meer afstand moet nemen. Ook Hamilton en Norris klagen over slecht zicht, maar dat was natuurlijk te verwachten.

Max vindt het na een ronde al prima om te racen, maar hij rijdt natuurlijk voorop en heeft geen last van de spray als de lichten uitgaan. De rest van de grid is het dan ook niet met hem eens: de startprocedure wordt opgeschort. Onder een rode vlag wordt het veld de pitsstraat in geleid.

Perez-comeback

Intussen wordt er in de Red Bull garage druk gewerkt aan de auto van...Perez! Via de radio horen we RBR's sportief directeur Johnathan Wheatley in een verhitte discussie met raceleider Michael Masi. De vraag is uiteraard of Perez opnieuw mee mag doen als de auto gerepareerd kan worden.

Masi stelt dat Sergio assistentie van buitenaf gehad heeft en daarom niet meer mag deelnemen. Wheatley countert met het feit dat de race nog niet begonnen was en die regel daarom niet van toepassing is. Dat was immers ook niet zo bij Max Verstappen op de Hungaroring een jaar geleden. Daar heeft de FIA-man niet van terug: hij gaat even navragen bij de stewards.

Perez vanuit de pits

Om 16:14 krijgen we uitsluitsel over het lot van Sergio Perez. In gesprek met de pitmuur van Mercedes geeft Michael Masi aan dat Red Bull de auto achteraan mag zetten in de pitsstraat. Mercedes sportief directeur Ron Meadows verbaasd, aangezien Perez de startprocedure niet heeft gevolgd. Masi houdt de poot echter stijf.

Masi's bevestigende bericht aan Red Bull wordt koeltjes ontvangen: Jonathan Wheatley begroet Michael met een norse "I thought so". Het is dus erop of eronder voor de beste pitcrew ter wereld.

Sergio is terug!

Een kwartiertje later krijgen we eindelijk goed nieuws: de auto van Sergio Perez is klaar! De pitcrew van Red Bull heeft wederom een geweldige prestatie geleverd. Sergio komt de box binnen en bedankt zijn monteurs. Een start vanuit de pitsstraat is dus gegarandeerd, maar gezien het weer is het nog maar de vraag of Checo vandaag nog in actie zal komen,

Timer gestopt

Het blijft gissen naar wanneer de race zal starten. Normaal gesproken moeten de lichten binnen drie uur na de officiele starttijd op groen gaan. We hebben dus officieel tot 18:10 om van start te gaan: daarna is het volgens de Sporting Regulations schluss. Even later zet Michael Masi de timer echter stil. Kennelijk denkt de Australier dat hij op een later tijdstip alsnog een gat in de wolken kan vinden.

Medical drift

Ondertussen worden we vermaakt door de capriolen van F1 dokter Alain van der Merwe in de Mercedes C63S AMG medical car. De redder van Romain Grosjean is niet bang en gooit de Merc lekker dwars over de kerbs. In een interview na zijn run bevestigt Van der Merwe dat de condities op de baan prima zijn, maar dat vooral het gebrek aan zicht problemen oplevert.

Start!

Om 18:05 doet Bernd Maylander zijn helm op. Er is zo weinig gebeurd de laatste paar uren dat we het meteen aangrijpen als een teken dat de race binnenkort van start gaat. Even later wordt dat bevestigd: om 18:17 al de race gaan hervatten. Die belofte wordt nagekomen. Alle twintig auto's trekken achter de AMG GT R safety car de baan op. Een timer met 59 minuten erop geeft aan dat de race nu toch echt onderweg is.

Mazespin op kop

Na een ronde zien we Nikita Mazepin als snelste man op de baan...achter de safety car. Als zeventiende krijgt de Rus er geen punten voor, maar de vraag rijst of er uberhaupt een halve punt uitgedeeld zal worden voor de snelste ronde. Na twee volle rondes krijgen we echter opnieuw een rode vlag. De omstandigheden zijn niet verbeterd, maar zelfs verslechterd. Met twee ronden op de klok kunnen er echter wel punten uitgedeeld worden.

Afgelast

Om 18:45 valt de bijl dan eindelijk: de race wordt niet weer opgestart. Met de twee rondes achter de safety car heeft de Formule 1 voldaan aan de eisen voor een Grand Prix. Max Verstappen wint de race voor George Russell en Lewis Hamilton, met halve punten. Daarmee slinkt de leiding van Hamilton naar drie punten. Omdat Perez en Bottas geen punten scoren blijft Mercedes ook in het constructeurskampioenschap aan de leiding. Boven alles kan de Formule 1 nu officieel claimen dat er een Grand Prix verreden is, waardoor er geen geld teruggegeven hoeft te worden.

Ongemakkelijk podium

Ondanks alles komt er gewoon een podiumceremonie, de eerste voor George Russell. De feeststemming zit er echter niet in. Lewis Hamilton zegt voor de microfoon van Paul di Resta dat hij hoopt dat de fans hun geld terugkrijgen. Ook Max Verstappen is niet erg enthousiast, maar Russell kan zijn lol niet op.

Het doet denken aan het podium van Indianapolis 2005, toen Tiago Monteiro uitbundig zijn eerste podium vierde met een ongemakkelijke Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Uiteraard zijn de omstandigheden compleet anders, maar het is een grappige paralel. We mogen hopen dat het weer in Zandvoort een stuk beter zal zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1