Lewis Hamilton: 'Fans moeten geld terugkrijgen voor farce Belgische GP'

De zevenvoudig wereldkampioen is bepaald niet blij met de acties van de FIA afgelopen zondag. Sir Lewis ziet graag dat de fans hun geld terugkrijgen voor de farce van een race en hekelt de cynische beslissing om drie extra ronden te rijden.

Lewis Hamilton: 'Fans moeten geld terugkrijgen voor farce Belgische GP'

Afgelopen zondag werden we 'getrakteerd' op een bizar schouwspel op een verregend Spa Francorchamps: na een korte safety car periode en uren wachten onder een rode vlag ging het veld op het allerlaatste moment alsnog de baan op. Na nog eens drie lange ronden achter de Mercedes AMG GT R hing de rode vlag echter alweer uit. Geen verrassing, gezien de nog altijd hevige regen en het beroerde zicht, maar de beslissing heeft de nodige kritiek opgeleverd. In het bijzonder van Sir Lewis Hamilton, die als derde over de streep kwam.

Contract voldoen

Volgens de Britse recordmeester was de beslissing om het veld er opnieuw uit te sturen onverantwoord. Het had niets te maken met een poging om de race te starten en alles met het voldoen van de contractuele verplichtingen van de sport. Er moeten namelijk minimaal twee ronden afgerond worden door de leider van de wedstrijd voordat het evenement officieel geclassificeerd kan worden als een Grand Prix. Op die manier komt de F1 z'n verplichtingen na en kunnen er (halve) punten uitgedeeld worden. Aangezien de omstandigheden slechter waren dan bij de eerst poging gelooft Hamilton niet dat de tweede run serieus bedoeld was als een race start:

"We hadden ermee moeten stoppen, niet de rijders aan risico's bloot moeten stellen. Er was vandaag geen enkel moment waarop we hadden kunnen racen. [Maar] money talks. Het was letterlijk de twee ronden om de race te starten. De sport heeft vandaag een slechte keuze gemaakt. Door de omstandigheden en het gebrek aan zicht was er geen mogelijkheid om te racen. Er was geen reden om de auto's opnieuw de baan op te sturen, de omstandigheden hadden zich niet verbeterd."

Melbourne Part 2

Gezien de volgens hem cynische manier waarop de sport met de race omging vindt Hamilton het niet meer dan normaal dat de fans, die urenlang in de regen en kou stonden te wachten, hun geld terugkrijgen: "Het meest belangrijk is dat we de fans die aan het hart van onze sport staan hun geld terugbetalen."

Lewis vergeleek de situatie met die van de Grand Prix van Australië aan het begin van rampjaar 2020. Door de uitbraak van corona werd die race op het allerlaatste moment afgezegd: "Dat we in Melbourne waren vorig jaar, er zijn wat overeenkomsten met hoe het vandaag gegaan is, maar gelukkig is iedereen veilig. Ik weet niet van alle politiek op de achtergrond, maar mijn grootste zorg is dat de fans hun geld terug zouden moeten krijgen. Ik weet niet of, door het doen van die twee rondes ze hun geld niet terug zullen krijgen. We hebben betere waarden dan dat als sport."

Alexander Albon bij een fan evenement voor de afgelaste GP van Australië 2020.

Geen commerciële druk

Formule 1 CEO Stefano Domenicali kon zich uiteraard niet vinden in de uitspraken en beschuldigingen van de zevenvoudig wereldkampioen. De Italiaan verzekerde Motorsport.com ervan dat de tweede safety car stint puur en alleen een poging was om daadwerkelijk de Grand Prix te starten, benadrukt Stefano: "Er was de wens en de wil om de race te doen. Toen zodra ze herstart waren, was het commentaar [van de coureurs] vrij duidelijk. En aan de andere kant kwam een nieuw weerbericht: niet mogelijk. Ondanks de teleurstelling voor iedereen denk ik dat het op het gebied van management de juiste beslissing was.

Domenicali ontkent met klem dat er sprake was van commerciële druk om tenminste twee ronden te rijden: Nee, nee. Dat is waarom, wanneer ik hoor dat er een soort van commerciële discussie achter zat, dat is totaal niet waar. Want als we het hebben over racen, dan is er verantwoordelijkheid, een duidelijk proces en die dingen [commerciële doelen en veiligheid] zijn totaal niet met elkaar verbonden. De F1 zou absoluut betaald krijgen zonder een race. Dat is waarom ik zeg dat [de tweede safety car] zien als iets met commerciele implicaties fout is."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1, Red Bull Content Pool, Formula 1