Spa Francorchamps gooit Eau Rouge/Raidillon op de schop

Na meerdere zware ongevallen gaat de iconische bochtencombinatie toch voor de bijl. Tijdens een trackday wordt er vandaag al getest met de nieuwe, langzamere layout.

Spa Francorchamps gooit Eau Rouge/Raidillon op de schop

Het is een van de meest indrukwekkende stukken asfalt in de autosport: de razendsnelle Eau Rouge/Raidillon combinatie op Spa Francorchamps. De links/rechts kink kent een enorm hoogteverschil en kan met een moderne F1-wagen zelfs volgas genomen worden.

Of beter gezegd: kon. Recent heeft een serie zware crashes in de GT3, W Series en de Formule 1 de druk op de organisatie om de sectie aan te passen enorm verhoogd. Na de fatale crash van F2-coureur Anthoine Hubert werd er eigenlijk bizar weinig veranderd, maar volgend jaar is de koek dan toch echt op. Beelden van een trackday vanmiddag hebben bevestigd dat Spa een grote verbouwing gepland heeft.

Toekomstige layout

De legendarische bocht is met krijt bewerkt om de nieuwe lijn aan te geven. Uit de papieren verstrekt aan de coureurs in de briefing kunnen we afleiden dat het niet zomaar om een experimentje gaat. Het gaat volgens de tekst namelijk om de 'toekomstige layout' van Eau Rouge en Raidillon.

Langzamer en veiliger

De nieuwe layout is in het leven geroepen om de snelheden te verlagen en de veiligheid te vergroten. De combinatie gaat veel meer naar rechts en scherper naar links, waardoor het niet meer mogelijk is om er volgas doorheen te knallen.

Bovendien zullen auto's die toch de controle verliezen door de wijdere lijn beter afgeremd worden door de bandenstapels. Bij de huidige layout werden de wagens door de acute hoek vaak teruggekaatst, recht in het pad van andere deelnemers. Of de bandenstapels ook vervangen zullen worden door veiligere TecPro of SAFER-barrieres is niet bekend.

Niet veel veranderd

Of de wijzigingen het gehoopte effect zullen hebben valt nog te bezien. De scherpere hoek maakt de bochtencombinatie niet per se veiliger, aangezien de auto's nog meer krachten te verduren zullen krijgen.

Volgens aanwezige GT4-amateurracer Stijn Paspont heeft het aanpassen van Eau Rouge weinig zin gehad: "Het is niet wezenlijk langzamer dan het eerder was. Het ziet er dramatischer uit dan het is, de racelijn verandert niet zoveel. Het enige is dat je meer kerb moet meenemen."

1994

Het nieuwe Eau Rouge is dus niet zo drastisch vernield als 27 jaar geleden. In de nasleep van de dood van Ayrton Senna op Imola had de FIA een acute en zeer zware allergie voor hogesnelheidsbochten ontwikkeld.

Om elke vorm van risico weg te nemen werd Eau Rouge aangerand met een set bandenstapels, kerbs en een paar blikken verf. Zo was opeens een langzame chicane ontstaan. Na de invoering van minder krachtige drieliter motoren in 1995 werd deze variant gelukkig meteen weer in de prullenbak gesmeten.

Autosport
  • Stijn Paspont, supercarchallengetv