Kassa! Bahrein blijf op F1-kalender tot 2036

Het oliestaatje heeft opnieuw flink de knip getrokken voor de F1. De organisatie van het circuit heeft voor een haast recordbrekende 14 jaar bijgetekend.

Kassa! Bahrein blijf op F1-kalender tot 2036

Geld regeert in de F1, dat is voor niemand een verrassing. En het meeste geld vinden we nog altijd in het Midden-Oosten. Aangejaagd door overheden die zwemmen in het oliegeld trekken steeds meer landen uit die regio een Grand Prix naar zich toe.

Omdat de budgetten haast eindeloos groot zijn gaat dat niet om een lullig tweejarig contractje betaald met haastig bij elkaar geharkt geld. Met de meest recente vernieuwing van hun contract heeft Bahrein echter alle records gebroken.

Veertien jaar

Het circuit van Sakhir zal immers tot 2036 een vast onderdeel blijven van de kalender: een contract van maar liefst veertien jaar. Als je bedenkt dat het vorige contract voor 45 miljoen dollar per jaar afgesloten werd wordt duidelijk hoeveel budget Bahrein over heeft voor de F1.

Het is echter onduidelijk of de positie als openingsronde van het kampioenschap ook vastgezet is. Met het oog op het exclusieve testcontract, waardoor de eerste test op Barcelona achter gesloten deuren plaatsvindt, zou dat geen verrassing zijn.

Koning olie

Met het vernieuwde contract vestigt Bahrein zich als de absolute koning van de GP's in het Midden-Oosten. Op de tweede plek vinden we Qatar met een tienjarig contract vanaf 2023, gevolgd door Saoedi Arabië (9 jaar) en Abu Dhabi (8 jaar).

Het viertal staat in scherp contrast tot de Europese circuits: zowel Paul Ricard als Spa Francorchamps hebben volgens de boekjes dit jaar hun laatste editie. Ook Monza en Silverstone (2024) zitten er niet zo warmpjes bij. Ons eigen Zandvoort heeft nog tot 2023, met een optie om nog eens twee jaar te verlengen.

Cash boven de kern

Het is te hopen dat de trend van lange contracten gefinancierd met bulten oliegeld op een gegeven moment aan z'n einde zal komen. Tegen de tijd dat de huidige contracten vernieuwd moeten worden zou het zomaar kunnen dat het merendeel van de races in vers geasfalteerde zandbakken zal plaatsvinden. De traditionele Europese circuits kunnen immers niet op tegen dergelijke budgetten. We vertrouwen er maar op dat Liberty Media zich aan belofte houdt om de kern van de F1 in leven te houden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool