Definitief: géén livebeelden en fans bij eerste F1 test Barcelona

Helaas: de allereerste test van de nieuwe generatie F1-wagens zal niet live te volgen zijn. De organisatie heeft er namelijk voor gekozen het weekend in Barcelona niet aan te merken als officiële test. Achtyer de schermen spelen er echter andere belangen mee.

Definitief: géén livebeelden en fans bij eerste F1 test Barcelona

Voor het eerst sinds 2017 kijkt iedereen reikhalzend uit naar het debuut van een compleet nieuwe generatie F1-wagens. De nieuwe ground effect machines moeten - net als in 2009 - er alles aan gaan doen om inhalen makkelijker te maken.

Na de bittere titanenstrijd tussen Red Bull en Mercedes in 2021 is er bovendien een kans dat de rangorde volledig omgegooid zal worden, aangezien beide teams zich misschien teveel hebben gericht op de auto van dat jaar. Bovendien speelt de nieuwe budget cap en de restricties op windtunneltijd voor de hoger geplaatste teams een grote rol.

Geen uitzendingen

De eerste mogelijkheid om de nieuw machines in actie te zien is de wintertest op het circuit van Barcelona in het weekend van 23 februari. Voor diehard fans is er echter slecht nieuws: na eerdere geruchten heeft de Formule 1 bevestigd dat er tijdens het driedaagse weekend géén livebeelden en livetiming uitgezonden zullen worden. De tribunes blijven eveneens leeg.

Bij de laatste test in Barcelona was de Mercedes nog zilver.

Test die geen test is

Volgens de organisatie komt dit omdat de test officieel helemaal geen test is, maar een 'shakedown'. De F1 telt de sessies onder die definitie niet mee als de start van het nieuwe seizoen. Print en online media en de social media kanalen van de teams mogen wel berichten en beelden naar buiten brengen, maar tot een live uitzending komt het nooit. De F1 zal aan het einde van elke dag wel een korte samenvatting plaatsen.

Peperdure primeur

De rol van echte wintertest komt voor de rekening van Bahrein, waar de F1 op 10 tot 12 maart te gast zal zijn, een week voor de eerste Grand Prix. Volgens Auto Motor und Sport is dat uiteraard geen toeval: het rijke olieland heeft namelijk flinke zakken geld richting de organisatie geschoven om de primeur binnen te halen.

Zo kan Bahrein pronken met het officiële debuut van de ground effect generatie. Het devalueren van de test in Barcelona is duidelijk een onderdeel van dat plan. Uiteraard staan alle mediakanalen wagenwijd open voor de test op het circuit van Sakhir.

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool