Mercedes en Red Bull niet zeker van toppositie in 2022

Met de nieuwe reglementen in het vooruitzicht zijn er bij zowel Red Bull als Mercedes sterke twijfels over 2022. Naar eigen zeggen zouden kampioenen van 2021 zouden zomaar van hun voetstuk kunnen vallen.

Mercedes en Red Bull niet zeker van toppositie in 2022

Voor het eerst sinds 2017 staat de Formule 1 op het punt om aan een nieuwe tijdperk te beginnen. De brede turbo-hybride machines kenden in 2021 hun laatste jaar en zullen volgend seizoen vervangen worden door fonkelnieuwe ground effect machines.

Meer dan ooit bieden de nieuwe reglementen kansen voor mindere goden om naar voren te komen. Dankzij de budget cap en de beperking rond windtunnel-tijd voor de snellere teams is de kans groot dat middenvelders zoals AlphaTauri en McLaren een voordeel kunnen pakken in 2022.

Verdeelde aandacht

Voor de toppers van 2021 is de situatie mogelijk nog erger dan gedacht. In een gevecht dat tot de allerlaatste race enorm spannend bleef liepen Red Bull en Mercedes het risico zich teveel te focussen op de huidige auto. In de fanatieke jacht op de titel zou de ontwikkeling van 2022 zomaar even vergeten kunnen worden.

Daarmee zouden de twee de fouten herhalen van McLaren en Ferrari in 2008. De bittere strijd tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton resulteerde destijds in twee zwaar onderontwikkelde machines voor de radicaal andere regels van 2009. Hierdoor kwamen Brawn GP en uitgerekend Red Bull naar voren als nieuwe grootmachten.

Sebastian Vettel en Mark Webber, Red Bull RB5 presentatie, 2009.

De juiste balans

Tegenover Autosport verklaarde Red Bull-teambaas Christian Horner dat hij zijn team de juiste balans gevonden had in 2021. Toch zijn er twijfels over de positie van zijn team volgend jaar:

"Ik denk dat we allemaal wisten dat de grote veranderingen in het reglement gepland stonden voor 2022 en we onze middelen op de juiste manier gebruikt hebben. Ik weet zeker dat elk team gedaan heeft wat ze dachten dat juist was. Het heeft uiteraard druk gezet op de organisatie, maar ik denk dat het team daar sterk in was."

"Het ontwikkelen van een auto voor de nieuwe regels en toch de focus houden op de auto van dit jaar was een enorme prestatie. Wanneer Ferrari [volgend jaar] met de snelste auto aan komt en ons het veld uit slaat bij de eerste race dan moet je [echter] zeggen dat [de dubbele ontwikkeling] ons benadeeld heeft. Maar dat zullen was pas zien wanneer we over een paar maanden terug komen."

Meer tijd voor het middenveld

Aartsrivaal Toto Wolff ziet ook kansen voor de teams die in 2021 geen rol van betekenis konden spelen. Wolff denk dat het nieuwe budget cap systeem en de regel die minder succesvolle teams meer windtunnel en CFD-tijd geeft een flinke boost kan geven aan het middenveld. Het speelveld ligt volgens Toto volledig open voor alle twintig teams:

"We opereren nu allemaal onder dezelfde financiële bovengrens en de concepten zijn allemaal nog erg nieuw. Toen kwamen de aerodynamische reglementen, waarbij teams op basis van hun positie in de eindstand van het kampioenschap een beetje meer vrijheid kregen."

"Dus het is best mogelijk dat teams die niet voor het wereldkampioenschap hebben kunnen strijden dit jaar, of dat nu Ferrari, McLaren of Aston Martin of Alpine is, de mogelijkheid hebben om met intelligente concepten te komen gebaseerd op de grotere hoeveelheid testruns vergeleken met de andere teams, en het dan gewoon erg goed doen. Ik denk dat we gevechten in races en om het kampioenschap kunnen verwachten die veel spannender zijn dan tevoren, en dat is opwindend."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Scuderia AlphaTauri, Red Bull Content Pool