Toto Wolff wil niet meer met de wedstrijdleiding kunnen praten

Volgens Toto moet het geschreeuw van teambazen naar de Michael Masi afgelopen zijn. Als degene die het hardste krijste in Abu Dhabi spreekt de Oostenrijker uiteraard uit ervaring. De raceleider moet in het vervolg rustig zijn werk kunnen doen.

Toto Wolff wil niet meer met de wedstrijdleiding kunnen praten

Het leven van de F1 raceleider gaat niet over rozen. Elke keer als er een incident is worden de oren van diegene meteen volgeblaft door de vertegenwoordigers van de teams die iets te verliezen hebben. Nergens kwam dit meer naar voren dan in Abu Dhabi. Met Lewis Hamilton en Max Verstappen op gelijke punten waren de topmannen van Red Bull en Mercedes nerveuzer dan ooit.

Meerdere keren tijdens de race namen Toto Wolff en Christian Horner dan ook de microfoon over van hun aangewezen woordvoerders om Michael Masi zelf even de les te lezen. Zo smeekte Wolff om het achterwege laten van de safety car na het stranden van Antonio Giovinazzi's Alfa Romeo en jaagde Horner achter Masi aan om de gelapte auto's er langs te laten toen de safety car wel naar buiten kwam na de crash van Nicholas Latifi.

Na de beslissende inhaalactie van Verstappen op Hamilton kregen we bovendien een lange en komische tirade van de verslagen Wolff.

Het ging te ver

Diezelfde Wolff is echter teruggekomen op zijn acties in Abu Dhabi. De aangebrande Oostenrijker is er van overtuigd dat direct contact tussen teambazen en de raceleiding geen goed idee is. Daarbij schaarde hij zich achter de oproep van voormalig Mercedes-collega en huidig F1-topman Ross Brawn om het radiocontact volgend seizoen aan banden te leggen.

Tegenover Motorsport.com legde Toto zijn positie uit:

"Ik ben het eens met Ross. Maar ik geef Ross en mijzelf gelijke schuld [hiervoor] want we hebben deel uitgemaakt van de beslissing om meer radiokanalen uit te zenden, om de transparantie en het entertainment voor de fans te vergroten. Er gebeurt zoveel op de intercom. Het geven van een beperkt inzicht aan de fans in alle kleine drama's die gebeuren, zoals een auto die kapot gaat en discussies over strategie, was goedbedoeld. Maar ik denk dat we te ver gingen."

"Ik moet mezelf daarvoor verantwoordelijk houden, en Christian. We kregen de kans om de raceleider direct aan te spreken en omdat we zo fanatiek vechten voor de belangen van onze teams gingen we allemaal te ver. Het was zeker onderdeel van de fouten dit jaar dat het leven van de raceleider onder druk van de teambazen er zeker niet makkelijker op werd gemaakt."

Geen druk zetten

Wanneer het contact tussen teambaas en raceleider verboden wordt zal er echter weinig veranderen. De sportief directeuren zullen op dat punt dezelfde druk zetten in naam van hun superieuren. Dat hebben we dit seizoen bijvoorbeeld al meerdere keren gezien van Red Bull's Jonathan Wheatley. Toto wil echter dat er een einde komt aan onderhandelen en druk zetten op de wedstrijdleiding in het algemeen. Wijzen op zaken die onderzocht zouden kunnen worden is prima, maar de teams zouden volgens Wolff geen invloed moeten kunnen uitoefenen op de beslissingen van de FIA:|

"We moeten erop terug komen. Ik denk dat de teambazen niet rechtstreeks met de raceleider moeten kunnen praten, dat zouden de sportief directeuren moeten doen. Ik zal nog een stap verder gaan en zeggen dat ik denk dat de sportief directeuren niet zouden moeten lobbyen of druk zetten bij de wedstrijdleiding. Ze zouden moeten wijzen naar situaties die de raceleider of zijn collega's misschien niet hebben gezien, maar niet lobbyen, geen druk zetten."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team