Toto Wolff dolblij met waarschuwing FIA: 'Afschrikmiddel houdt het racen clean'

Toto is in zijn nopjes na de waarschuwing van Michael Masi dat onsportieve acties in Abu Dhabi bestraft zullen worden met puntenaftrek. Zo wordt de Senna/Prost situatie die hij voorspelde voorkomen.

Toto Wolff dolblij met waarschuwing FIA: 'Afschrikmiddel houdt het racen clean'

Met gelijke punten is het dit weekend hard tegen hard voor titelkandidaten Max Verstappen en Lewis Hamilton. de Nederlander leidt echter met één extra overwinning ten opzichte van de Britse veteraan, waardoor het gonst van de geruchten dat de Red Bull de Mercedes zal torpederen om de strijd op een teleurstellende en onsportieve manier af te sluiten.

Mercedes-opperhoofd Toto Wolff was er al vroeg bij met deze theorie. Al in oktober concludeerde hij dat de finalerace zou kunnen eindigen in een Senna/Prost-situatie.

Goed afschrikmiddel

Wolff wees destijds geen potentiële schuldige aan, maar zijn voorkeur is uiteraard overduidelijk. Na het brute gevecht in Saoedi Arabië ziet hij zich gerustgesteld door de woorden van Michael Masi voorafgaand aan het weekend in Abu Dhabi. De raceleider benadrukte dat een onsportieve actie zou leiden tot puntenvermindering, om een titelbeslissende crash te voorkomen.

Tegenover RaceFans gaf Toto aan blij te zijn met de boodschap vanuit de FIA:

"Ik denk dat we met alle controverse van de laatste paar races - en dat is waarschijnlijk een kwestie van verschillende oogpunten uit verschillende kampen - het erg goed is dat Michael en de FIA een reminder naar buiten gebracht hebben die duidelijk maakt waar de International Sporting Code voor. staat. En ik denk dat [de boodschap] misschien een goed afschrikmiddel is voor iedereen om het racen clean te houden, om te [weten] wat mag en niet mag, dat niet alleen het resultaat, maar ook de normen tellen voor het kampioenschap."

Niet alleen Max

Ondanks de beschuldigingen over en weer in de verhitte strijd tussen de twee kampen benadrukt Wolff dat het hem niet specifiek om Max Verstappen te doen is. De regels gelden uiteindelijk voor iedere coureur. Toto wil alleen maar dat iedereen eerlijk gaat spelen. Echt waar.

"Wat we hebben gezien in Brazilië en ook misschien in Jeddah was controversieel rijgedrag. Daarom denk ik dat het goed was dat het gebeurde in Jeddah en ik denk dat het goed is dat de raceleider robuust erin kwam om te zeggen wat mag en wat niet mag en misschien is dat een goed afschrikmiddel voor de coureurs. En het is niet alleen Max, maar zodat alle coureurs een nette race hebben op zondag."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1, Red Bull Content Pool