Villeneuve: 'Frank Williams zou zich omdraaien in zijn graf vanwege GP Saoedi Arabië'

De Grand van Saoedi Arabië van Jacques Villeneuve meteen de prullenbak in. De Canadees verdoemt de chaos in Jeddah met een bijzonder harde uitspraak.

Villeneuve: 'Frank Williams zou zich omdraaien in zijn graf vanwege GP Saoedi Arabië'

De eerste Grand Prix van Saoedi Arabië mag meteen de geschiedenisboeken in als een van de meest controversiële races van de afgelopen tijd. De strijd tussen Red Bull en Mercedes en Verstappen en Hamilton bereikte op het haastig in elkaar geknutselde circuit van Jeddah een kookpunt. Zowel op als naast de baan vlogen de rivalen elkaar in de haren temidden van omstreden inhaalacties, rode vlaggen, aparte trucjes, een vreemde botsing en gestresste, verwarrende gesprekken met de FIA.

Hollywood huurkarts

Volgens Jacques Villeneuve leek het schouwspel dan ook in de verste verte niet op een F1-race. De wereldkampioen van 1997 zag weinig racen gebeuren. Het leek wat hem betreft meer op een slechte Hollywood-productie met huurkarts. Tegenover Autosport deed de Canadees werkelijk alles aan de gang van zaken in Jeddah af als verkeerd:

"Het was geen F1, het was huurkarten. Alles was verkeerd. Dus ik weet niet echt wat ik moet zeggen. En het is moeilijk om neutraal te blijven, het is moeilijk om commentaar te leveren op wat er gebeurd is en als neutraal gezien worden. Je zal altijd aangemerkt worden als iemand die voor een bepaalde kant kiest, en dat is wanneer het teveel wordt. Willen we sport en goede F1, of willen we gewoon een Hollywood show? Als je een Hollywood show wil, dan was [de race] geweldig. Maar is dat waar de F1 om draait? Ik weet het niet."

Williams

Villeneuve ging zelfs voor zijn doen bijzonder ver in zijn kritiek op de farce van Jeddah. Hij schuwde zelfs niet om de herinnering aan zijn recent overleden voormalige teambaas te verbinden aan de chaotische race. De Britse racelegende had volgens Jacques gegruweld van de race:

"Ik bedoel, ik denk dat Frank Williams zich in zijn graf omgedraaid had bij het zien van deze race. En dan wanneer je de teambazen ziet, iedereen is aan het schreeuwen, druk aan het zetten op de marshals enzovoort, dat is belachelijk. Het is echt belachelijk geworden. Een deal die gemaakt werd [tussen de FIA en Red Bull]? Nooit van gehoord. Het staat niet in de regels. Die snapte ik niet."

Ziel verloren

Jacques snapt dat de chaos wonderen gedaan heeft voor de publiciteit van de F1, maar vreest dat de sport zijn ziel zo langzamerhand aan het verliezen is. Onder de vleugels van Liberty Media lijkt entertainment belangrijker te worden dan pure sport:

"[De show] was geweldig voor de fans. Dus het zal de kijkcijfers vast omhoog krijgen, wat geweldig is voor de F1. Maar we beginnen weg te gaan bij [de principes van] de sport, dat is alles. Dus uiteindelijk, hangt het er vanaf of je een purist bent of niet."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team