Masi: 'Onderhandelen over penalties tijdens race is normaal'

De bijzondere uitwisseling tussen de raceleider en Red Bull tijdens de tweede rode vlag zorgde voor een hoop opgetrokken wenkbrauwen in de paddock. Volgens de Australiër is het echter doodnormaal om over straffen te onderhandelen tijdens de Grand Prix.

Masi: 'Onderhandelen over penalties tijdens race is normaal'

Vriend en vijand verbaasden zich erover: de 'aanbieding' van Michael Masi aan het adres va RBR-sportief directeur Johnathan Wheatley. Na de chaotische eerste herstart waarbij Max Verstappen buiten de baan zijn leidende positie behield begon de raceleider op een bijzondere manier te onderhandelen met het team. Daarbij vergat hij ook nog even om naar de laatste stand van zaken te kijken.

Een aanbod van P2 voor Verstappen zorgde voor een hoop verwarring, totdat duidelijk werd dat Michael niet gezien had dat Esteban Ocon inmiddels al op die plek rond reed. Na een hoop vragen vanuit Red Bull, Mercedes én Alpine werd de situatie uiteindelijk opgelost door Max achter Ocon en Hamilton te laten starten. Volgens Alpine teambaas Marcin Budkowski deed het voorval 'onwerkelijk aan'. Christian Horner vergeleek het zelfs met het handelen op de souk, een Arabische markt.

Geen autoriteit

Het bijzondere gesprek tussen Masi en Wheatley wekte de suggestie van een scheidsrechter die aan het onderhandelen was met de spelers. Daardoor kwam de positie van Masi als raceleider bijzonder zwak over. Van enige autoriteit leek geen sprake. Masi deelt die mening uiteraard niet. Volgens de ex-Supercars man zijn dit soort gesprekken zelfs doodnormaal, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"Het is echt een normale discussie die regelmatig gebeurt bij een aantal gevallen. [Het gebeurt] al het hele jaar en ook daar voor. Ik zou het geen deal noemen. Vanuit het perspectief van een raceleider, heb ik geen autoriteit om de teams te vertellen wat ze moeten doen. In die situatie, kan ik ze een aanbod doen, de kans om iets te doen, maar de keuze is aan hen. De stewards hebben uiteraard de macht om penalties uit te delen, maar ik kan ze mijn zienswijze geven, dus daarom bood ik ze de kans aan om die positie terug te geven."

Rode vlag

De reden dat het gesprek ook bij de teambazen als vreemd werd gezien lag volgens Masi niet aan wat er gezegd werd, maar aan de situatie eromheen. Tijdens een Grand Prix zou het veel minder opgevallen zijn dan tijdens de rust die meteen na het gesprek kwam met het zwaaien van de rode vlag:

"De prioriteit bij elke rode vlag situatie is om er zeker van te zijn dat de coureurs veilig zijn, en dan de berging op te starten en de marshals de baan schoon laten vegen, etcetera. Toen ik het [Verstappen/Hamilton incident zag gebeuren bij bocht 2, suggereerde ik meteen aan de stewards dat ik het team de mogelijkheid zou geven de plek terug te geven. De rode vlag kwam kort daarop, en dat was de prioriteit voordat we weer van start gingen. Terwijl de race geschorst was hadden we de mogelijkheid om de situatie effectief te corrigeren voordat we de race zouden hervatten."

Formule 1
  • Formula 1