Sainz: 'Stewards moeten goed opletten op gevaarlijk Jeddah'

De Ferrari-coureur maakt zich ernstige zorgen over het nieuwe stratencircuit van Saoedi Arabië. Volgens de Spanjaard een enorm ongeluk in een klein hoekje op de supersnelle en smalle baan.

Sainz: 'Stewards moeten goed opletten op gevaarlijk Jeddah'

De Formule 1 gaat dit weekend even terug in de tijd. Niet alleen wat betreft de normen rondom mensenrechten, maar ook en vooral op het gebied van veiligheid.

Het splinternieuwe stratencircuit van Jeddah doet namelijk aan als een creatie uit de jaren '80. De baan is bijzonder smal, het aantal uitloopzones is bijzonder laag en het circuit zit vol met extreem snelle bochten, waarvan het merendeel verstopt zit achter dikke muren.

Onzichtbare crash

De meeste muren zijn gelukkig van het absorberende SAFER-ontwerp dat we kennen uit de NASCAR, maar de haast eindeloze serie blinde bochten die volgas genomen worden leveren toch de nodige risico's op. Wanneer een coureur dan toch de controle verliest is er bijna geen tijd om het achteropkomend verkeer te waarschuwen. Een verwoestende botsing tussen twee of zelfs meer auto's is helaas niet ondenkbaar.

Ferrari's tweede man Carlos Sainz maakte zich tegenover Motorsport.com dan ook hardop zorgen over de gevaren van het Jeddah Corniche Circuit:

"Natuurlijk probeer je er als coureur niet aan te denken. Je probeert vol op de FIA-standaarden te vertrouwen. Ze zijn normaal accuraat en goed. We hebben als coureurs er echter over gepraat dat als er [op Jeddah] een crash voor je gebeurt, drie seconden voor je, [en] we meer dan 250 km/u halen in elke bocht, er geen tijd voor ons zal zijn om te reageren."

"Er zit een muur tussen ons en de crash. We kunnen niet door muren heen kijken. En dit is misschien een groot punt om bij te FIA aan te kaarten: blijf scherp met gele vlaggen en safety cars, rode vlaggen, want, dit wordt een interessante [race]."

Druk weekend

Sainz kreeg bijval van AlphaTauri's Pierre Gasly. De Fransman is zich er ook goed van bewust hoe klein de marges zullen zijn op het circuit:

"Ik denk dat we het allemaal weten, en we er allemaal over nagedacht hebben. En ik denk dat het voor de marshals belangrijk zal zijn om heel snel te zijn en efficient te reageren, want als je eraf gaat zal de auto de baan weer op stuiteren en de gemiddelde snelheid is hier 250 kilometer per uur. Dus het gaat een druk weekend worden voor die jongens en hopelijk zitten ze er bovenop."

Rust in FP1

Tijdens de eerste vrije training van vanmiddag bleef het voor de stewards gelukkig rustig. Op een kleine touche van Raikkonen na hield iedereen zijn wagen tussen de muren. Lewis Hamilton wist de sessie als snelste af te sluiten met een 1:29.786, nipt voor Max Verstappen.

De Nederlander werd op 0.056 van een seconde tweede met een ronde op de Soft in de allerlaatste minuut. De Red Bull-rijder had tot op dat punt met de Hard band gereden, waarmee hij een derde tijd wist te klokken. Op de Soft kwam de run echter niet helemaal goed uit de verf door regeneratie-problemen en veel verkeer. Valtteri Bottas wist de sessie als derde te finishen, terwijl Sergio Perez zwaar teleurstelde met een elfde tijd.

De tweede vrije training is vanavond te zien om 18:30.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari