Dit weekend rijdt de Formule 1 op het bizar smalle, onoverzichtelijke en supersnelle Jeddah Corniche Circuit van Saoedi Arabië. Onder alle andere omstandigheden was de baan waarschijnlijk afgekeurd, maar de oliedollars van kroonprins Mohammed bin Salman maken uiteraard veel goed. De FIA Grade 1 licentie werd zelfs slechts een uur voor de eerste vrije training afgegeven.
Oogjes dicht
Niet alleen de veiligheid van de coureurs is in het geding gekomen door de enorme bedragen die naar Liberty Media zijn overgemaakt. Terwijl de F1 zich graag hard maakt voor het promoten van diversiteit en inclusiviteit met regenbogen, t-shirts en knielmomentjes, knijpt de organisatie handig de oogjes dicht tegenover het brute mensonterende regime dat de scepter zwaait in Saoedi Arabië.
Afgezien van een paar slappe statements en de uitspraken van de altijd gretige symboolpolitieker Lewis Hamilton doet de sport alsof er niets aan de hand is.
Statement van Max
Uiteraard kunnen mensenrechtenorganisaties zich niet bepaald vinden in de lezing van de Formule 1. Nadat de Human Rights Foundation deelnemende artiesten opriep tot een boycott van het evenement heeft de Nederlandse afdeling van Amnesty International zich met de Grand Prix bemoeid. In een brief aan Max Verstappen dringen ze erop aan dat de kampioenschapsleider zich uitspreekt over de gruweldaden van het Saoedische regime. Net zoals bij de knielmomenten en BLM-shirts van vorig jaar heeft Verstappen er echter geen boodschap aan.
Tegenover het AD legde Floor Beuming van Amnesty de situatie uit: "[Op de brief] hebben we geen reactie gekregen. We snappen dat Max een heel druk schema heeft. In maart volgend jaar staat weer een Formule 1-race in Saudi-Arabië op het programma. De uitnodiging staat dus nog steeds. Hij is welkom om ons te bellen of om langs te komen. We snappen dat dit voor hem heel ingewikkeld kan zijn."
Meer politiek
In tegenstelling tot conculega's zoals Lewis Hamilton en Sebastian Vettel houdt de Limburger zich helemaal niet bezig met de politiek. Max is vooral bezig met waar hij voor ingehuurd is: racen. Beuming vindt het hoog tijd dat daar verandering in komt:
"De mensenrechtensituatie is een groot probleem in Saudi-Arabië, het ligt ook gevoelig. Hij weet daar wellicht niet zoveel van. Maar als je goed geïnformeerd bent, is het niet zo ingewikkeld. Onze oproep geldt voor alle coureurs: spreek je uit. Door je als topsporter uit te spreken, kan je impact hebben. De Saudische autoriteiten zijn daar gevoelig voor."
Iedereen moet meedoen
Amnesty begrijpt dat de coureurs niet degenen zijn die de gastlanden uitkiezen, maar wil toch dat Verstappen zich meer bezig gaat houden met de ins en outs van de Saoedische overheid. Hij moet daarbij samen met zijn andere, minder politieke collega's verantwoordelijkheid voor gaan nemen:
"Natuurlijk is het niet de keuze geweest van Verstappen en de andere coureurs om in Saudi-Arabië te gaan racen. Maar als ze het nieuws een beetje volgen, dan weten ze wel iets af van de mensenrechtensituatie daar. Op persconferenties zullen daar ongetwijfeld vragen over komen. Als je je dan bewust bent van de situatie en goed geïnformeerd bent, kan je impact hebben met je woorden. Die verantwoordelijkheid ligt wat ons betreft niet alleen bij Max, maar bij alle coureurs.”
- Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team