Pirelli onzeker over F1-circuit Saoedi Arabië

De Italiaanse bandenboer weet niet wat er te verwachten valt op het Jeddah Corniche Circuit. De baan is zo laat gebouwd dat er geen tijd was om te testen, waardoor Pirelli blind afgaat op simulaties.

Pirelli onzeker over F1-circuit Saoedi Arabië

Sinds hun aantreden als de aangewezen bandenleverancier van de Formule 1 in 2011 heeft Pirelli met de nodige kritiek te maken gehad.

Onder orders van de FIA werd de fabrikant geïnstrueerd om fragiele compounds te maken die veel sneller hun grip verloren. Dat lukte soms echter iets te goed. Tijdens de Grand Prix van Groot Britannië in 2013 kwam de eerste echt grote klap voor de Italianen: zes klapbanden in dezelfde race.

Polesitter Lewis Hamilton verloor de race door deze knaller, Silverstone 2013.

Problemen keren terug

De compounds werden verbeterd, maar de dramatisch verhoogde snelheden in 2020 brachten de problemen onverminderd terug met klapbanden voor Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Carlos Sainz op Silverstone, Max Verstappen op Imola en Lance Stroll op Mugello.

Dit seizoen hebben we wederom problemen meegemaakt, ondanks een vermindering van downforce op verzoek van Pirelli. In Baku waren Lance Stroll en Max Verstappen wederom de pineut en in Qatar verloren beide Williams, Lando Norris en Valtteri Bottas hun linkervoorband.

Valtteri Bottas duikt het grind in na zijn bandendrama, Qatar 2021.

Geen zekerheid

De recente problemen hebben het vertrouwen in Pirelli opnieuw beschadigd. Pirelli Motorsport opperhoofd Mario Isola deed tegenover Motorsport.com echter weinig om die twijfels weg te nemen. Door het enorm strakke schema rond de Grand Prix van Saoedi Arabië kan hij weinig zeggen over het effect van het gloednieuwe Jeddah Corniche Circuit op zijn rubber. Het circuit was zo laat klaar dat Pirelli geen tests kon doen:

"Jeddah is de grootste onbekende van het hele jaar, aangezien de baan pas zeer dicht op de race klaar was. Daarom kunnen we enkel vertrouwen op de simulaties van de F1 en de teams, naast andere informatie die we verzameld hebben. Op basis daarvan hebben we de banden moeten kiezen."

Enorme krachten

Een standaard stratencircuit zou voor Pirelli geen grote uitdaging moeten zijn. Jeddah is echter verre van een standaard circuit. De wederom door Hermann Tilke getekende baan heeft namelijk een haast eindeloze serie van 27 enorm snelle bochten.

Het 6.1 kilometer lange circuit is op Spa Francorchamps na de langste op de kalender en zal bovendien een verwachte gemiddelde snelheid van maar liefst 250 kilometer per uur hebben. De enorme krachten die op het circuit vrijkomen kunnen nog wel eens een uitdaging gaan vormen voor de ongeteste Pirelli slicks:

"Dit stratencircuit is behoorlijk anders dan alle andere. De hoge snelheden met snelle bochten spelen uiteraard een belangrijke rol in het gedrag van de banden. Jeddah heeft meer bochten dan ieder ander circuit op de kalender. Één daarvan, bocht 13, heeft een banking van twaalf graden. Er zijn dus heel wat elementen waardoor de banden hard moeten werken."

Formule 1
  • Formula 1