NASCAR-coureur krijgt 'sensitiviteitstraining' opgelegd voor scheldwoord

In een interview na de race op Martinsville Speedway heeft NASCAR-racer Kyle Busch een spelletje 'verboden woord' verloren. Busch zal verplicht een training moeten doorlopen om zich te leren gedragen.

NASCAR-coureur krijgt 'sensitiviteitstraining' opgelegd voor scheldwoord

NASCAR staat nou niet bepaalde bekend als de meest prestigieuze en technisch hoogstaande vorm van autosport. De klasse begon ooit als losse wedstrijdjes tussen runners van illegale drank (moonshine) en hun opgefokte straatauto's in het diepe zuiden van Amerika. Ondanks al het professionalisme en de grote commerciële belangen die sinds de aftrap van de National Association for Stock Car Auto Racing ontstaan zijn, is er aan dat ruige cowboy-imago niet veel veranderd.

Nog altijd scheuren de coureurs rond in V8-monsters met overgewicht en wordt iemand van de baan afdrukken niet bestraft door de stewards, maar door de coureur die geraakt is. Word je eraf getikt? Dan pak je hem de volgende keer gewoon terug. Je tegenstander aantikken om erlangs te komen is zo normaal dat er gewoon een term voor is: bump and run.

Het R-woord

Op de baan is ongegeneerd ruw doen dus heel normaal, maar zodra de coureur zijn auto uit klautert wordt tegenwoordig van hem verwacht dat hij roomser is dan de paus. Onder geen beding mag hij (of zij) controversiële uitspraken doen. Bij een interview op de Martinsville Speedway schoot dat laatste bij tweevoudig Cup Series-kampioen Kyle Busch even door het hoofd.

Na een incident met concurrent Brad Keselowski, waarbij beide mannen geëlimineerd werden in de titelstrijd, deed Busch met stoom uit zijn oren zijn verhaal voor de camera van NBC. Daarbij gebruikte hij het woord 'retarded', wat vrij vertaald zoveel betekend als achterlijk. Vanwege de link met mensen met een geestelijke achterstand werd het gebruik van 'The R-Word' bijzonder zwaar opgevat door de organisatie.

Sensitiviteitstraining

Busch bood nadat hij gekalmeerd was via Twitter meteen zijn excuses aan, maar dat was uiteraard niet politiek correct genoeg. Om een voorbeeld te stellen stuurt NASCAR hem naar een verplichte 'sensitiviteitstraining' voorafgaand aan het seizoen van 2022. Tijdens deze sessies zal hem met klem bijgebracht worden wat het effect van zijn woorden kan zijn en hoe hij het gebruik van kwetsende termen in de toekomst kan vermijden. Dat zal hem leren!

Een reactie van een bijzondere fan van Kyle vatte de situatie mooi samen:

Autosport
  • Kyle Busch via Facebook, NASCAR
  • Sloppyplane37