NASCAR plant knotsgekke race in footballstadion

In een poging de aandacht van een slinkend publiek vast te houden komen de Amerikanen met de zoveelste gimmick: voorafgaand aan het seizoen wil NASCAR een showrace houden in een footballstadion..

NASCAR plant knotsgekke race in footballstadion

We merken er hier in Formule 1-bolwerk Europa misschien weinig van, maar het gaat al jaren slecht met NASCAR. De Amerikaanse 'stock car' serie verliest jaar na jaar kijkcijfers.

Sinds 2005 is het gemiddelde publiek zelfs gehalveerd. Kennelijk is twee uur lang naar een ovalrace kijken het zelfs voor Billy Bob en Bubba Joe niet interessant meer. Met het hopeloos ingewikkelde scoresysteem en de immens verwarrende opbouw van een seizoen kunnen we ze dat eigenlijk ook niet kwalijk nemen.

Test met regenbanden, Martinsville Speedway

Kunstgrepen

In een verwoede poging om fans terug te winnen zet het management van de sport de ene na de andere kunstgreep in. Zo is er getest met regenbanden op de oval van Martinsville en werd het circuit van Bristol bedekt met klei voor de eerste race op onverhard sinds 1970. Bovendien richt de Next Gen-wagen voor volgend jaar zich met 18-inch wielen en een sequentiële versnellingsbak zich meer op wat de Amerikanen 'road courses' noemen.

De Next Gen moet de sport een nieuwe impuls geven.

Stadionrace

Het laatste wapenfeit van de NASCAR-top is het voorstel om een race te organiseren in een footballstadion. Net als met de modderrace op Bristol grijpt de sport daarmee terug naar zijn roots.

In 1956 werd het Soldier Field stadion in Chicago al opgeschrikt door het geluid van V8 stockcars. Na die enkele race verkaste NASCAR in 1958 naar het Bowman Gray Stadium in Greensboro, North Carolina. De topdivisie zou er uiteindelijk tot 1971 blijven rijden.

Het Soldier Field stadion hield een enkele NASCAR race in 1956.

Los Angeles

Dit keer heeft NASCAR echter een stadion aan de andere kant van het land in gedachten. Het Los Angeles Memorial Coliseum zou de eer mogen krijgen om gastheer te zijn voor 'The Busch Clash', een race die traditioneel voorafgaand aan het seizoen verreden wordt op Daytona.

Het voormalig Olympisch stadion (1932 en 1984) doet tegenwoordig dienst als de thuisbasis van het footballteam van de University of South California. Onder normale omstandigheden biedt het Coliseum plaats aan 77.500 toeschouwers, 6500 meer dan in de Johan Cruijff Arena.

Het LA Memorial Coliseum wordt omgetoverd tot racetempel.

Kwart mijl

NASCAR hoopt in het middenveld een kwart mijl oval (400 meter) neer te leggen. Daarmee wordt het baantje met afstand de kortste op de kalender. De huidige benjamin onder de NASCAR Cup Series banen, Martinsville Speedway, precies dubbel zo lang. Met maar liefst 42 auto's op de baan belooft dat het nodige spektakel.

De teams zijn hier ook op bedacht: uit angst voor onnodige schade in een race die niet meetelt voor het kampioenschap starten ze liever met de auto's van 2021. De Next Gen zal dus moeten wachten tot de traditionele seizoensopener: de Daytona 500. De race in LA zal waarschijnlijk twee weken voor de 500 verreden worden.

Autosport
  • LA Coliseum, NASCAR, ISC Archives, Discover Los Angeles