Verstappen: 'Ik word anders behandeld dan de rest'

Aan de vooravond van de knallende finale is Max er niet gerust op dat hij een eerlijke behandeling zal krijgen van de stewards. Dezelfde overtredingen worden volgens hem bij andere coureurs helemaal niet bestraft.

Verstappen: 'Ik word anders behandeld dan de rest'

Tijdens de Grand Prix van Saoedie Arabië verzette Max Verstappen zich met hand en tand tegen de aanstormende Lewis Hamilton. Daarbij verliet hij tot twee keer toe de baan bij bocht 2, wat hem uiteindelijk een penalty opleverde.

Zelfs de poging tot het herstellen van de orde door de positie terug te geven ging mis: in een duel om de DRS-lijn vonden de twee elkaar in de aanloop naar bocht 27. Als door een wonder was de crash niet serieus, maar Verstappen mocht na de race nog even een extra penalty bijschrijven. Het incidentrijke weekend van Lewis Hamilton bleef echter grotendeels onbestraft.

Niet eerlijk

In de persconferentie na de Grand Prix vroeg Max zich hardop af waarom de zijn acties op Jeddah bestraft werden, terwijl er in Brazilië totaal geen probleem van gemaakt werd. Bovendien verlieten beide auto's de baan bij het incident waar de Nederlander voor moest boeten, maar telde dit niet mee in het oordeel van de stewards. Een week later, aan de vooravond van de Grand Prix van Abu Dhabi, denkt hij het antwoord te weten. De FIA is gewoon niet eerlijk:

"Het lijkt erop dat andere coureurs dezelfde dingen doen en allen ik een penalty krijg. Het enige dat ik vraag is dat het eerlijk is voor iedereen. Dat is niet het geval. Volgens mij zat ik niet verkeerd. Alleen ik was 'fout', andere mensen kregen niets. We zaten beiden naast de baan. Op de een of andere manier besloten ze dat dat mijn schuld was, waar ik het niet mee eens ben. De andere penalty ben ik het ook niet mee eens. En dan duwt [Lewis] me naderhand nog de baan af; hij kijkt zelfs naar me en drukt me naar de rand van de baan en krijgt daar alleen een waarschuwing voor."

Puntenvermindering

Het ruwe gevecht in Saoedi Arabië en alle gevolgen van dien heeft de paddock op scherp gezet voor een mogelijke Senna/Prost, Schumacher/Hill of Schumacher/Villeneuve finish voor het kampioenschap.

Daarbij wordt uiteraard vooral gehint op Verstappen als aanstichter van de titelbepalende botsing. Raceleider Michael Masi heeft voorafgaand aan de Grand Prix nog maar eens herhaald dat een dergelijke onsportieve actie tot een door de FIA opgelegde puntenvermindering kan leiden voor de schuldige coureur.

Verstappen heeft echter geen boodschap aan die waarschuwing: "Ik weet wat er in de reglementen staat. Er is dit weekend niets toegevoegd. Waarom zou ik [mijn aanpak] gaan veranderen als anderen zo mogen racen? Iedereen zou zo moeten mogen racen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1