Stewards wijzen beroep Mercedes af: geen straf voor Verstappen/Hamilton incident

Toto's anti-diplomatiek heeft gefaald: de stewards hebben ook na herbeoordeling besloten geen straf uit te delen voor het incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Brazilië.

Stewards wijzen beroep Mercedes af: geen straf voor Verstappen/Hamilton incident

Naar aanleiding van de opvallend laat vrijgegeven onboard beelden van de auto van Max Verstappen tekende Mercedes dinsdag een beroep aan op de beslissing van de FIA over het incident op Interlagos. De stewards besloten tijdens de race geen straffen uit te delen voor de uitremactie van de Nederlander, waarbij hij Lewis Hamilton dwong de baan te verlaten. De eerste actie van Toto Wolff's nieuwe anti-diplomatieke strategie heeft echter gefaald.

Beroep afgewezen

Vandaag werd via de officiële F1-kanalen bekend dat de stewards het beroep van Mercedes afgewezen hebben. Het team claimde met de onboard beelden 'nieuw en significant bewijs' te hebben, aangezien raceleider Michael Masi toegegeven had dat de originele beslissing gemaakt was op basis van de beelden die beschikbaar waren via de TV-uitzending.

Geen noodzaak

In een statement geven de stewards aan dat het bewijs inderdaad nieuw is, maar niet significant. De onboardbeelden werden niet cruciaal geacht in het nemen van de uiteindelijke beslissing. Aangezien er aan één van de twee criteria niet voldaan is houdt het beroep geen stand:

"De stewards moeten vaak snelle beslissingen maken op basis van een beperkte hoeveelheid informatie. Ten tijde van de beslissing vonden de stewards dat zij afdoende informatie hadden om een beslissing te maken, wat vervolgens in grote lijnen overeen kwam met de uitspraken van de betrokken coureurs na de race."

"Wanneer de stewards geacht hadden dat de beelden van de voorwaarts gerichte camera van auto 33 [Verstappen] cruciaal was geweest voor het maken van de beslissing, dan hadden zijn de zaak simpelweg op 'under investigation' - onderzocht na de race - gezet en de beslissing gemaakt nadat die beelden beschikbaar waren gemaakt. Ze zagen daar geen noodzaak toe."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team