Mercedes vraagt om herbeoordeling Verstappen/Hamilton incident

Na de publicatie van de onboardbeelden van de wagen van Max Verstappen heeft het team een herbeoordeling van het incident aangevraagd bij de stewards. Ondanks het beperkte effect van een penalty wil de club van Wolff duidelijk even gelijk halen bij de 'partijdige' FIA.

Mercedes vraagt om herbeoordeling Verstappen/Hamilton incident

Tijdens de Grand Prix van São Paulo was Lewis Hamilton niet te stoppen. Ondanks een motorpenalty en een diskwalificatie voor een illegaal DRS-systeem wist de zevenvoudig wereldkampioen in bijzonder dominante stijl de overwinning te pakken. Het succes was echter niet genoeg voor teambaas Toto Wolff. Na een weekend waarbij de beslissingen van de stewards nadelig uitvielen voor zijn team klaagde de Oostenrijker over een schijn van partijdigheid. Wolff waarschuwde daarbij dat de tijd voor diplomatiek definitief voorbij was.

'Partijdige' stewards

Toto lijkt nu daad bij het woord te voegen. Eerder vandaag gaf de FIA de onboardbeelden vrij vanaf de auto van Max Verstappen tijdens het incident met Lewis Hamilton op ronde 48. De Nederlander haalde de apex niet in bocht vier en reed daarbij de baan af, waardoor Hamilton uit moest wijken.

Max behield hiermee op controversiële wijze de leiding, maar de FIA zag geen reden tot een onderzoek. Raceleider Michael Masi gaf echter toe dat de beslissing gemaakt was zonder al het beschikbare beeldmateriaal bekeken was. De stewards baseerden hun oordeel op dezelfde beelden die miljoenen kijkers via de TV-uitzending voorgeschoteld kregen.

Nieuw en legitiem bewijs

Wolff was laaiend over die gang van zaken en heeft gezien het nieuwe bewijsmateriaal een verzoek om herbeoordeling ingediend. Daarmee neemt Mercedes dezelfde stap die Red Bull eerder deed na het incident op Silverstone. Destijds werd het verzoek van Red Bull afgewezen, omdat het team zelf bewijsmateriaal creëerde.

Mercedes heeft echter beeldmateriaal uit een externe bron dat daadwerkelijk als nieuw bewijs aangemerkt kan worden. Het verzoek is dus bij voorbaat al meer legitiem, maar of het oordeel dit keer wel in de smaak zal vallen durven we niet zomaar te zeggen.

De gevolgen

Aangezien Valtteri Bottas op ongeveer drie seconden van Verstappen gefinisht is kan een potentiële penalty grote gevolgen hebben. Zelfs met een milde vijf seconden wordt Verstappen omlaag geschoven naar de derde plek, waardoor hij nog eens drie punten inlevert op titelrivaal Lewis Hamilton. Met een serie waarschijnlijke Mercedes-banen in het vooruitzicht telt elke punt, waardoor de straf zomaar het kampioenschap zou kunnen bepalen. We wachten in spanning af op het tweede oordeel van de FIA.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team