Damon Hill: 'Straf titelbepalende crash moet vooraf bepaald worden'

De wereldkampioen van 1996 vreest voor een knallend einde van het seizoen. Hill wil dan ook vooraf duidelijkheid over de gevolgen van een allesbepalende crash in Abu Dhabi.

Damon Hill : 'Straf titelbepalende crash moet vooraf bepaald worden'

De vele controverses van Saoedi Arabië hebben de gemoederen hoog op doen lopen binnen de wereld van de F1. Na een race vol vreemde tactieken, twijfelachtige inhaalacties, vreemde gedragingen vanuit de FIA en verwijten over en weer is de spanning om te snijden in de aanloop naar de finalerace op Abu Dhabi's aangepaste Yas Marina circuit.

Door meerdere keren buiten de baan zijn positie te verdedigen toonde Max Verstappen zijn enorme wil om te winnen. Dat leverde hem uiteindelijk twee penalties op, maar in het Hamilton-kamp zijn ze nog altijd niet tevreden. De Nederlander gaat volgens de supporters van Sir Lewis veel te ver.

De schaduw van Schumacher

Voormalig wereldkampioen en Sky Sports F1-commentator Damon Hill voorziet grote problemen als Max zijn huidige rijstijl aanhoudt. De Brit kreeg in zijn zeven jaar lange carriere regelmatig te maken met een andere coureur die dezelfde instelling er op na hield: ene M. Schumacher. In 1994 wist de Duitser hem op de straten van Adelaide in de val te lokken, nadat Schumacher zelf de muur geraakt had. De botsing die volgde schakelde beide auto's uit, waardoor Michael met een enkele punt zijn eerste van zeven titels pakte.

Hill ziet dan ook een duidelijke parallel tussen Schumacher en Verstappen:

"Er zijn sommige mensen die rijden zonder enig compromis, en ik denk dat Max daar één van is. Maar hij heeft veel talent, en het is opwindend om naar te kijken. Ik denk dat Lewis, die daar mee om moet gaan, nu erg voorzichtig is. Hij is niet geïntimideerd, maar hij is erg op zijn hoede voor Max, en waarschijnlijk met reden. Hij heeft te maken gehad met een hoop heftig verdedigingswerk van Max. Dat is niet de stijl van Lewis, maar het is de stijl van Max. Max gaat in alles tot de limiet. Het is voor de wereldtitel, beide coureurs willen het enorm graag en er zullen altijd tranen vallen."

Jerez '97

Met een oog op de finale in Abu Dhabi trekt Hill de vergelijking tussen Verstappen en Schumacher verder door. Drie jaar na de clash op Adelaide deed Michael het trucje namelijk nog eens dunnetjes over op het circuit van Jerez.

Toen kampioenschapsleider Jacques Villeneuve binnendoor kwam stuurde de Duitser resoluut naar rechts in een poging de Williams uit te schakelen. Die poging eindigde met een gestrande Ferrari in de grindbak, waardoor Schumacher toe moest kijken hoe Villeneuve met een gehavende auto zijn titel veilig wist te stellen met een conservatieve derde plek. In de nasleep van het incident werden Schumacher's WK-punten resoluut afgepakt, een duidelijke boodschap na de inmiddels legendarische finaleraces op Suzuka in de Prost/Senna-jaren.

Grenzen stellen

Volgens Hill moet de FIA voorafgaand aan Abu Dhabi duidelijk maken wat de gevolgen zijn van een dergelijke actie. Door meteen hard grenzen te stellen moet een herhaling van Suzuka 1990 of Adelaide 1994 voorkomen worden:

"We hebben een precedent, het WK van 1997, toen alle punten van Michael Schumacher werden ingetrokken. De FIA zou de teams en coureurs vooraf duidelijk moeten maken wat het waarschijnlijk gaat doen in het geval er een botsing plaatsvindt. Pakken ze punten af? Wat is de straf?"

Gezien de inconsistente en soms ronduit incompetente acties van de FIA heeft Damon zonder meer een punt. Ongeacht de toedracht zit niemand te wachten op een titelbepalende beslissing van twijfelende stewards die pas lang na het vallen van de finishvlag naar buiten komt.

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1