Hamilton: 'De regels gelden duidelijk niet voor één van ons..'

Tijdens de persconferentie na de race gooide de zevenvoudig wereldkampioen subtiel met modder naar zijn aartsrivaal. Volgens Sir Lewis wordt Max gewoon voorgetrokken door de stewards.

Hamilton: 'De regels gelden duidelijk niet voor één van ons..'

De chaotische puinhoop die we de Grand Prix van Saoedi Arabië moeten noemen heeft de nodige controverse opgeleverd. Naast de vele rode vlaggen, hard crashes en vreemde tactieken van Mercedes zorgde vooral de door penalties onderbroken strijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. In gevecht met Lewis Hamilton probeerde Max Verstappen probeerde tot twee keer toe zijn leidende positie te behouden door extreem laat te remmen, waardoor hij de chicane bij bocht 1/2 noodgedwongen af moest snijden.

Straf na straf

Bij het herstellen van de tweede move werd de Nederlander prompt aangereden door Hamilton, die niet begreep wat Max aan het doen was, maar tegelijkertijd aangaf dat hij geen zin had om als eerste over de DRS-lijn te rijden. Vanwege zijn tweede remactie en het terugsturen naar de racelijn werd Verstappen als voornamelijk schuldig aangemerkt. Niet lang daarna kreeg hij alsnog een straf voor het missen van bocht 2. Als klap op de vuurpijl werd na de race de gefaalde poging om de plek terug te geven óók bestraft.

Regels voor 19

Bij de persconferentie na de race was Hamilton echter niet tevreden met het oordeel van de stewards. Ironisch genoeg deelde Verstappen die mening. Maar waar Verstappen's ongenoegen gebaseerd was op de overvloed aan straffen in de moderne Formule 1, vindt Hamilton juist dat er niet genoeg toezicht gehouden is. Op de vraag of hij zijn rijstijl aangepast heeft op de druk van de slotfase van het kampioenschap gaf Lewis dan ook een opvallend antwoord:

"Ik denk niet dat ik de manier waarop ik race veranderd heb. Ik denk dat we meerdere momenten hebben gezien dit jaar - zelfs in Brazilië - [waar] we het racen op de baan moeten doen tussen de witte lijnen. En de regels waren niet duidelijk vanuit de stewards - die dingen waren toegestaan, dus daar [zijn we] mee doorgegaan. Vanuit mijn beoordeling, ik weet dat ik iemand niet in kan halen en dan buiten de baan kan gaan en de positie behouden. Ik denk dat dat goed bekend is bij ons allemaal als coureurs - maar het is niet van toepassing voor één van ons, denk ik."

Verstappen's comeback

Max Verstappen had ondanks zijn terughoudendheid om commentaar te leveren al een handige reactie klaar op de beschuldiging van Lewis. Hij herinnerde de Brit er even aan dat beide wagens de baan verlieten bij het incident waarvoor hij bestraft werd. Precies dezelfde situatie werd door de stewards als legaal geacht in Brazilië. De consistentie is weer eens ver te zoeken bij de FIA:

"Ik vind het interessant dat ik degene ben die een penalty krijgt wanneer we allebei buiten de witte lijnen komen. In Brazilië was het prima en nu krijg ik er opeens een penalty voor. Nou, je kon duidelijk zien dat we allebei de bocht niet gehaald hebben. Ik denk dat we de het de laatste tijd meer hebben over witte lijnen en penalties dan echt, puur Formule 1 racen. En dat is, vind ik, een beetje jammer."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1