Tien seconden straf Verstappen voor botsing met Hamilton

De controversiële clash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in de aanloop naar de laatste bocht op Jeddah is in het nadeel van de Nederlander beslist. Volgens de stewards geeft Max het meeste schuld aan de vreemde kop-staart botsing.

Tien seconden straf Verstappen voor botsing met Hamilton

De gemoederen zijn nog altijd niet bedaard na de hectische Grand Prix van Saoedi Arabië. In een race vol crashes, safety cars, rode vlaggen, herstarts en illegale inhaalmanoevres speelden Lewis Hamilton en Max Verstappen de hoofdrol. De aanloop naar het incident van de race begon al bij de eerste herstart, waarbij Max Verstappen na een slechte start de leiding probeerde te behouden. Daarbij ging hij echter buiten de baan aan Hamilton voorbij.

Na een hoop gesteggel tussen de teams en de FIA startte Verstappen uiteindelijk als derde bij de derde herstart, áchter Hamilton en de opportunistische Esteban Ocon. Verstappen maakte dankbaar gebruik van de aanwezigheid van de Alpine door de binnenkant te kiezen en in een ruk de leiding te pakken. Een paar ronden later moest hij echter opnieuw het hoofd bieden aan Hamilton, waardoor beide mannen in bocht 1 van de baan vlogen.

Kop-staart clash

Omdat Verstappen opnieuw zijn leidende positie behield door de baan te verlaten vertelde Red Bull hem vrijwel meteen om de plek terug te geven. Bij bocht 26 deed hij dan ook meteen een poging daartoe. De RB16B vertraagde en reed naar de rechterkant van de baan, maar Lewis Hamilton's Mercedes bleef er achter hangen.

Terwijl Max in zijn spiegels keek naar Hamilton, remde hij nog een keer bij en stuurde hij weer naar het midden. Een nog altijd twijfelende Lewis knalde daarbij roemloos in de staart van de Red Bull, waarbij hij de botsing tussen hemzelf en Sebastian Vettel op Baku 2017 leek na te spelen. Na de impact pakte Verstappen onverstoord zijn snelheid weer op en ging aan de leiding verder.

Geen oordeel

Zowel beide rijders als beide teambazen konden niet helemaal bevatten wat er gebeurd was. Een schuldige aanwijzen was volgens Mercedes topman Toto Wolff dan ook nog te voorbarig. Daar hebben we immers de stewards voor. Ondanks de aanwezigheid van voormalig Red Bull-talent Vitantonio Liuzzi heeft de uiteindelijke beslissing slecht uitgepakt voor Red Bull.

Voornamelijk schuld

Verstappen krijgt namelijk tien seconden straf en twee strafpunten op zijn licentie voor het veroorzaken van een botsing. De stewards oordeelden dat zijn tweede remactie, waarbij een kracht van 2.4 g vrijkwam, de beslissende factor was.

De officials erkennen dat Lewis Hamilton eerder de kans had gehad om er op een normale manier voorbij te komen, maar dat hij dit waarschijnlijk niet deed om te voorkomen dat hij als eerste over de DRS-lijn zou rijden. Daarmee zou hij immers het voordeel geven aan de achtervolgende Red Bull. Dat scenario zagen we perfect uitgespeeld worden bij de tweede poging van Max om Hamilton de leiding terug te geven.

Loze penalties

De penalty komt boven op de vijf seconden en enkele strafpunt die Max ontving voor de illegale inhaalactie bij de derde herstart. Het heeft dankzij het enorme gat naar Valtteri Bottas echter weinig effect. De Fin is nog altijd als derde geclassificeerd, op 5,7 seconden van de Nederlander. Ook de strafpunten treffen in ieder geval dit seizoen hun doel niet. Aangezien Abu Dhabi de laatste race is, bestaat er geen risico dat het totaal hoog genoeg oploopt om Max een Grand Prix op de reservebank te zetten.

Verstappen en Hamilton gaan op gelijke punten naar de finale in Abu Dhabi, waar Max de race kan winnen op het aantal overwinningen als de Brit niet scoort. De spanning is om te snijden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool