Villeneuve: 'Hamilton is beter in het verbergen van trucjes'

Volgens uitgesproken Canadees gaan beide titelrivalen over het randje. Sir Lewis weet echter precies hoe hij zijn trucjes legitiem kan laten lijken, iets waar Max Verstappen volgens Jacques nog iets van kan leren.

Villeneuve: 'Hamilton is beter in het verbergen van trucjes'

De laatste kampioen voor Williams zat afgelopen zondag hoofdschuddend te kijken naar de chaos van Saoedi Arabië. Na de race deed Villeneuve dan ook een bijzonder boude uitspraak over de Grand Prix, maar daar hield hij het niet bij. De 'Hollywood huurkart'-show had naast alle randzaken natuurlijk nog een interessant element: de in de ogen van de FIA te ruwe manier waarop Max Verstappen zijn positie verdedigde ten opzichte van Lewis Hamilton.

Tegenstrijdig

Verstappen sloeg een aanval van Lewis Hamilton na de tweede herstart hardhandig af met een extreem late remactie in bocht 1. Daarbij was hij genoodzaakt de baan te verlaten en bocht 2 af te snijden. De wedstrijdleiding gaf hem hiervoor een straf van vijf seconden, maar na de race vond Jacques het tegenover Autosport moeilijk om tot dezelfde conclusie te komen. Het incident zat immers vol tegenstrijdige factoren"

"Max ging inderdaad de baan af en behaalde daarmee een voordeel. Aan de andere kant waren zijn voorwielen vóór de achterwielen van Lewis. En de regels zeggen dat als dat gebeurt, je aan de kant moet gaan, wat Lewis niet deed. Dus welke regel moet je volgen op dat punt? Had Max de bocht afgesneden als Lewis genoeg ruimte gelaten had, of niet? Dat zullen we nooit weten. Uiteindelijk, ja, sneed Max de bocht af, hij had het waarschijnlijk toch niet gehaald. Maar volg je de regels tot op de letter of [op basis van] de intentie?"

Sluwe Lewis

De wereldkampioen van 1997 verbaasde zich totaal niet over de vele trucjes die tijdens de Grand Prix losgelaten werden. Als voormalig doelwit van een 'professionele overtreding' van Michael Schumacher weet Villeneuve precies waar Verstappen en Hamilton mee bezig zijn: ze doen alles in hun vermogen om te winnen. De één is echter iets beter in het verhullen van zijn intenties dan de ander. Lewis is volgens Jacques veel sluwer dan Max, iets dat al naar voren kwam in zijn titelstrijd tegen Nico Rosberg in 2016:

"Ze doen dit soort trucjes normaal allemaal. Wanneer Lewis ze doet, dan doet hij dat op een manier waarbij er altijd de twijfel is of hij het doelbewust deed of niet. Het ging op dezelfde manier tegen Rosberg. Wanneer Rosberg [hetzelfde] deed, dan werd hij betrapt en zag het er smerig uit. Wanneer Lewis het deed, dan was het niet expres, het was clean. Hij is een meester [van die techniek] en er geweldig in, natuurlijk."

Senna/Prost in het kwadraat

Met de lezing van Villeneuve in het achterhoofd krijgt de hype rond een mogelijke titelbepalende crash een compleet andere invulling. In plaats van een brute, ongegeneerde Senna-stijl ramactie van Verstappen zouden we best wel eens een berekende, Prost-achtige val van Hamilton kunnen zien. Met de Britse media aan zijn kant en zijn 'fatsoenlijke' reputatie tegenover de als ongeleid projectiel aangemerkte Verstappen zou Sir Lewis er zomaar mee weg kunnen komen.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1