Mohammed Ben Sulayem verkozen tot nieuwe FIA-president

Na twaalf jaar Todt heeft de FIA een nieuw opperhoofd. Voormalig rallycourer Mohammed Ben Sulayem zal de organisatie de toekomst in gaan leiden.

Mohammed Ben Sulayem verkozen tot nieuwe FIA-president

Sinds 2009 werd de grootste organisatie binnen de autosport geleid door Jean Todt. Als navigator, Peugeot Talbot Sport teambaas in het WRC en op Le Mans en hoofdverantwoordelijke voor het succes van Ferrari in de Formule 1 had de Fransman zijn strepen al ruimschoots verdiend voordat hij de hoogste positie binnen de FIA opnam. Na de maximaal toegestane drie termijnen is het echter over en sluiten voor de 75-jarige motorsport persoonlijkheid.

Opvolger

De strijd in de verkiezingen voor FIA-president ging tussen Britse coureur en sportadvocaat Graham Stoker en FIA vicepresident Mohammed Ben Sulayem uit de Verenigde Arabische Emiraten. Uiteindelijk wist Ben Sulayem met een overweldigende meerderheid (61.62%) de positie veilig te stellen.

Net als zijn voorganger begon de 61-jarige Ben Sulayem zijn carriere in de rallysport, al zat Mohammed net even op de andere stoel. Met Ford en Toyota nam hij tussen 1988 en 1995 als coureur deel aan het WRC. Op het wereldtoneel kon hij geen potten breken, maar dichter bij huis haalde hij maar liefst 14 Middle East rallytitels binnen.

Later was hij medeoprichter van de Automobile & Touring Club of the UAE en werkte hij mee aan het opzetten en runnen van de allereerste Grand Prix van Abu Dhabi in 2009. In 2013 werd hij voorzitter van de Motor Sport Development Task Force en begon hij te bouwen aan reglementen voor de volgende tien jaar in de autosport.

Plannen

Ben Sulayem zette eerder tegenover Motorsport.com en Autosport zijn plannen uiteen voor het presidentschap. De eerste Arabische leider van de FIA wil de organisatie meteen grondig veranderen door een extra positie te creëren. Door een CEO van de FIA aan te stellen om de dagelijks zaken te runnen zou de druk op de president en de secretaris-generaal verminderd moeten worden. Onder die zakelijke structuur wil Mohammed gaan werken aan het meer bereikbaar en betaalbaar maken van de motorsport. Het aantal FIA-licentiehouders moet onder zijn bewind zelfs gaan verdubbelen.

"Formule 1 en WRC verkeren in goede staat, die sporten zijn zeer gezond. Maar de wereld heeft meer nodig dan dat. We hebben het over lokaal en regionaal niveau, dan heb je lokale participatie, lokale en regionale evenementen nodig. Dat kan alleen als het betaalbaar is. Ik ben van plan betere en meer betaalbare manieren voor jonge rijders te vinden [om de autosport in te kunnen komen]. Dat is de verandering [die nodig is]. Je kunt niet zomaar herhalen wat de vorige president deed, dat werkt niet. De uitdagingen zijn anders. Het landschap is aan het veranderen maar je lijdt me niet af van het hoofddoel: betere en meer betaalbare wegen creëren voor jonge mensen [om mee te doen]."

Reputatie repareren

Naast het betaalbaar en bereikbaar maken van de sport zal Ben Sulayem meteen aan de slag moeten na de controversiële seizoensfinale van de F1 in Abu Dhabi. De FIA heeft een officiële commissie ingesteld om de besluitvorming tijdens die race te onderzoeken. Mohammed krijgt dus de ondankbare taak om de aangetaste reputatie van het grootste kampioenschap onder de vleugels van de FIA te repareren.