Wheel covers laten zich zien bij bandentest Abu Dhabi

Tijdens de bandentest op het circuit van Yas Marina hebben we voor het eerst de bedekte 18-inch velgen kunnen zien.

Wheelcovers laten zich zien bij bandentest Abu Dhabi

Het is één van de grote veranderingen voor volgend jaar: de terugkeer van aerodynamische wheel covers. De veredelde wieldoppen dienen om de turbulente lucht die normaal van de malende spaken van de velgen komt te elimineren.

Daarmee helpen de deksels om 'dirty air' achter de auto te verminderen, zodat een tegenstander beter kan volgen. Dat is immers hét stokpaardje van de reglementen voor de nieuwe ground effect auto's.

De deksels zijn overigens niet nieuw: in 2007 werden ze voor het eerst gebruikt, maar in 2010 kwamen ze al op de lijst met verboden onderdelen te staan.

Sebastian Vettel test de Red Bull RB5 met wheelcovers, 2009.

18 inch deksels

Tijdens de banden en Young Driver test na de inmiddels beruchte Grand Prix van Abu Dhabi hebben enkele teams de nieuwste variant van de wheel covers al tevoorschijn gehaald. In vergelijking met de exemplaren van elf jaar geleden zijn de wieldoppen fors gegroeid. In plaats van 13 inch zijn de deksels nu maar liefst 18 inch om de nieuwe velgen te bedekken.

Ferrari en McLaren runden de wheelcovers alleen op de achteras, maar Mercedes besloot ze op alle vier wielen te monteren.

Twee dagen

De overige teams lieten de wheel covers voorlopig achterwege. Zelfs wereldkampioen Max Verstappen deed zijn rondjes op de 18-inch Pirelli's zonder extra deksels. De coverloze teams hebben morgen echter nog een testdag om de wieldoppen van stal te halen.

Doen ze dit niet, dan zullen we ze pas zien op het circuit van Barcelona tussen 23 en 25 februari, gevolgd door een tweede test in Bahrein tussen 11 en 13 maart. Op 20 maart 2022 is het alweer tijd voor de eerste Grand Prix van het nieuwe ground effect tijdperk.

Formule 1
  • Pirelli Motorsport