Bottas krijgt wens: George Russell test voor Mercedes in Abu Dhabi

De wens van Valtteri lijkt in vervulling te gaan: zijn stoeltje bij Mercedes zal al in Abu Dhabi opgevuld worden door George Russell. De Fin zal dan vrij zijn om vervroegd naar Alfa Romeo te verkassen.

Bottas krijgt wens: George Russell test voor Mercedes in Abu Dhabi

Maandag bracht Valtteri Bottas naar buiten dat hij hard werkt aan een vervroegd pensioen bij Mercedes. Na vijf seizoenen als eeuwige tweede is hij duidelijk toe aan een nieuwe uitdaging.

Via Alfa Romeo-teambaas Fred Vasseur hoopte de Fin zijn contract met het team uit Brackley voortijdig te kunnen eindigen zodat hij bij de post-season test in Abu Dhabi zich al in een witrode overall zou kunnen hijsen. Nieuwe geluiden vanuit Mercedes lijken erop te wijzen dat zijn wens in vervulling zal gaan.

Recht naar de fabriek

In de aanloop naar de Grand Prix van Sao Paulo werd namelijk bevestigd dat George Russell de bandentest op Abu Dhabi zal gaan uitvoeren naast Lewis Hamilton. De jonge Brit zal met een omgebouwde 2021-auto rijden om een impressie te krijgen van het downforce-niveau voor 2022, en het gedrag van de nieuwe 18-inch Pirelli's. George gaf een korte schets van zijn agenda voor de test:

"Het zal maandagochtend zij na de race in Abu Dhabi, en het zal 120% focus zijn op alles dat met Mercedes te maken heeft. Ik zal de test rijden en dan terug naar de fabriek. Ik vlieg van de test rechtstreeks naar de fabriek. We zullen wat simulatorwerk doen en wat mensen gaan ontmoeten."

Voor het Young Driver-gedeelte van de tweedaagse test zal hoogstwaarschijnlijk wereldkampioen Formule E Nyck de Vries mogen opdraven. Beide mannen hebben al ervaring met het testen voor Mercedes. Russell maakte bovendien een zeer verdienstelijk invalbeurt voor Hamilton tijdens de Grand Prix van Sakhir vorig jaar, maar werd door pitstop drama's slechts negende.

Russell en Bottas, Sakhir 2020.

Formaliteit

Met al die ervaring is het voor Russell slechts een formaliteit om over te stappen:

"Ik zit in een heel fortuinlijke positie want ik heb natuurlijk heel veel tijd doorgebracht met Mercedes vanaf 2016 tot 2018. Ik ken iedereen al bijna net zo goed als de mensen bij Williams. Ik zit in de fortuinlijke positie dat ik een groep en een familie inga die ik zo goed ken."

George Russell in de Mercedes-pits, China 2018.

Wingman zonder vleugels

Aangezien Valtteri Bottas diezelfde ervaring niet heeft met Alfa Romeo is het cruciaal dat hij de kans krijgt om zijn nieuwe team beter te leren kennen. Volgens een woordvoerder van Mercedes staat het team hem niet in de weg om zijn contract vervroegd te beëindigen. De onderhandelingen zijn nog in volle gang, maar het nieuws over Russell wijst erop dat Wingman zijn vleugels na Abu Dhabi al aan de wilgen mag hangen.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team