Alex Albon terug in de Formule 1 met Williams!

Het kon dus toch! Ondanks tegenstand van Mercedes heeft Alex Albon zich bij Williams weten te voegen. Na een jaartje er tussenuit zal hij in 2022 weer volop aan de bak moeten in de koningsklasse van de autosport.

Alex Albon terug in de Formule 1 met Williams!

Er is veel gezegd en geschreven over Alex Albon. Op een goede dag is de Britse-Thai een puike racer, maar naast Max Verstappen verbleekte dat talent al snel.

Na het vertrek van Daniel Ricciardo voorafgaand aan het seizoen van 2019 mocht de toen 23-jarige racer terugkomen bij het rijdersprogramma van Red Bull. Albon trad aan bij het toenmalige Toro Rosso als vervanger van de naar RBR gepromoveerde Pierre Gasly. Tegelijkertijd werd de matig presterende Brendon Hartley vervangen door eeuwige invaller Daniil Kvyat.

Albon bij de Grand Prix van Australië, 2019.

Gerommel bij Red Bull

Albon wist zich goed staande te houden tegenover de ex Red Bull-coureur, maar kreeg geen kans om het eindresultaat van die inspanning te zien. Tijdens chaotische Grand Prix van Duitsland werd hij geraakt door de Red Bull van Pierre Gasly. Een race later zat hij pardoes op het stoeltje de Fransman bij het topteam.

In het anderhalve seizoen dat volgde wist Alex af en toe mooie dingen te laten zien, maar was hij over het algemeen nauwelijks beter dan zijn Franse voorganger. Pierre scoorde zijn eerste podium al in Brazilië dat jaar en wist op vorig jaar op Monza zelfs een race te winnen. Alex moest wachten tot de Grand Prix van Toscane voordat hij zijn eerste podium te pakken had. Ondanks een verbeterde vorm in Abu Dhabi moest hij voor 2021 het veld ruimen voor de van Racing point overgenomen Sergio Perez.

DTM

Red Bull hield Albon voor 2020 echter aan als derde rijder voor het F1-team, en leende hem uit aan de Red Bull-AF Corse. Ferrari DTM formatie. Op de Nurburgring werd Alex de eerste Thaise winnaar in de geschiedenis van de DTM, maar dat zal hem nu allemaal een worst zijn.

Stoelendans

Met dank aan het gelobby van Christian Horner en Red Bull mag hij volgend jaar aantreden bij Williams als fulltime F1-coureur. Daarmee herhaalt hij het kunstje van Esteban Ocon, die vanwege geschuif met contracten in 2019 op de reservebank zat bij Mercedes.

Albon vervangt de naar dat team vertrokken George Russell, die op zijn beurt de naar Alfa Romeo overgevlogen Valtteri Bottas aflost. Met de onzekere toekomst van Antonio Giovinazzi in het achterhoofd is de stoelendans echter nog niet over.

Inmenging van Mercedes

Met het aannemen van Albon heeft Williams een duidelijk signaal afgegeven richting motorleverancier Mercedes. Teambaas Toto Wolff zette eerder nog vraagtekens bij het inhuren van een Red Bull coureur bij een team dat met motoren van hun grootste concurrent rijdt. Aan het feit hij dat zelf net zo goed deed met Esteban Ocon en Renault had Toto echter geen actieve herinnering.

De uitspraak kon rekenen op verbazing en kritiek vanuit Red Bull en zelfs Ferrari. Mattia Binotto stelde dat de Italianen zich nooit inmengen in de keuzes van hun klanten en dat Mercedes hier een voorbeeld aan zou moeten nemen. Red Bull heeft uiteindelijk toch de banden moeten verbreken met Albon, maar behoudt het contact en houdt de Thai achter de hand voor toekomstige projecten.

De Vries

Williams laat in een tweet duidelijk merken dat beide stoeltjes voor volgend jaar gevuld zijn. Albon wordt gepresenteerd als een aanvulling naast Nicholas Latifi. Daarmee lijken de kansen van Mercedes-protege en Formule E kampioen Nyck de Vries helaas verkeken. We zullen dus nog even moeten wachten op een tweede Nederlander in de Formule 1, tenzij Giovinazzi dan toch de zak krijgt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool