Verstappen: 'Hamilton heeft geen reden om te stoppen met F1' 

De kersverse wereldkampioen ziet niet in waarom zijn aartsrivaal zijn helm aan de wilgen zou hangen. Lewis heeft volgens Max teveel meegemaakt om zich door de seizoensfinale uit het veld te laten slaan.

Verstappen: 'Hamilton heeft geen reden om te stoppen met F1'

Het gonst de laatste dagen van de geruchten dat Sir Lewis Hamilton een punt achter zijn carriere zou willen zetten. Na de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi waarin hij op de laatste ronde een recordbrekende achtste titel verloor zou Lewis er geen trek meer in hebben om in 2022 aan de start te staan. De geruchten werden aangejaagd door Mercedes teambaas Toto Wolff, die niet wilde uitsluiten dat zijn stercoureur met pensioen zou kunnen gaan:

"Ik hoop heel erg dat Lewis blijft racen, want hij is de beste coureur aller tijden. Ik denk dat zijn hart als racer zal zeggen dat hij door moet gaan."

Principes

Bij de traditionele FIA Prize Giving Ceremony schitterden zowel Wolff als Hamilton door afwezigheid. Uit principe weigerde beide mannen mee te werken aan het FIA-feestje. Eerder werd op orders van Toto al een FIA-fotoshoot verstoord. Het Formule E team werd dit keer echter wel toegestaan om naar de prijsuitreiking te komen. Technisch directeur James Allison en tweede rijder Valtteri Bottas waren ook aanwezig als vertegenwoordiging van Mercedes.

Geen reden

Ondanks het vijandige gedrag richting de FIA en de totale radiostilte vanuit Hamilton denkt zijn rivaal Max Verstappen echter niet dat de 36-jarige Brit klaar is met de Formule 1. De teleurstelling na Abu Dhabi was uiteraard groot, maar in zijn veertien jaar in de sport heeft Sir Lewis genoeg meegemaakt. Hamilton zou volgens Max kracht moeten putten uit zijn prestaties tot zover:

"Nou, ik bedoel, natuurlijk kan ik begrijpen dat je de eerste paar dagen na een race zoals dat niet blij bent. Maar je moet ook begrijpen, zoals ik eerder zei, dat dit aan het einde van de dag racen is, en deze dingen kunnen je gebeuren. En ik denk dat hij gewoon terug moet kijken naar wat hij tot nu toe al gepresteerd heeft. Dat zou hem een hoop troost bieden en het zou ook de drijfveer voor hem zijn om gewoon door te gaan, want hij is nog steeds op jacht naar die achtste titel. En dat kan hij zeker volgend jaar weer doen. Dus ik zie geen reden om nu op te geven of te stoppen."

2008

Verder dan begrip gaat het echter niet voor Verstappen. Hamilton heeft immers voor hetere vuren gestaan in zijn carriere. Bovendien won Sir Lewis zijn eerste titel op een vergelijkbare manier: door in 2008 op de laatste ronde in de laatste bocht van de laatste race in Brazilië de ploeterende Toyota van Timo 'IS THAT' Glock te pakken veroverde Hamilton de titel op Felipe Massa. Medelijden is dus niet op zijn plaats volgens Max:

"Ik heb geen medelijden [met hem], maar ik kan natuurlijk begrijpen dat het heel erg pijnlijk kan zijn. Maar, aan het einde van de dag is dat ook racen. Je moet gewoon blijven vechten tot het einde. En je weet dat er in de racerij van alles kan gebeuren. Ik bedoel, hij won een kampioenschap op die manier. Dus ik denk dat hij het ook kan begrijpen."

Noodplan

Mocht Lewis dan toch de handrem erop zetten, dan zit Mercedes met een moeilijke situatie. Net zoals in 2016 met Nico Rosberg staat er niet direct een vervanger klaar voor e zevenvoudig wereldkampioen. Valtteri Bottas staat immers al onder contract bij Alfa Romeo, en Kimi Räikkönen is absoluut niet uit zijn pensioen te verleiden, in tegenstelling tot Felipe Massa in 2016.

F2-kampioen Oscar Piastri zou Bottas eventueel kunnen vervangen bij Alfa, maar de Fin lijkt toch bijzonder opgelucht dat hij van de druk van het kampioenschapsteam af is. De enige reële optie zou het overhevelen van Mercedes Formule E-kampioen Nyck de Vries zijn. De Nederlander kreeg na het winnen van de F2-titel in 2019 geen stoeltje in de koningsklasse van de autosport en moest uitwijken naar de elektrische raceserie.

Dat zou echter betekenen dat Mercedes het nieuwe tijdperk van de F1 in zou gaan zonder kampioen onder contract, iets dat het team sinds de wederoprichting in 2010 niet gedaan heeft. Het scenario lijkt vooralsnog erg onwaarschijnlijk, maar er zijn gekkere dingen gebeurd binnen het F1-circus.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool