Mercedes legt beroep naast zich neer: Max Verstappen blijft kampioen! 

Na veel gesteggel en kinderachtig gedrag richting de FIA hebben de knappe koppen bij Mercedes toch de overhand gekregen. Het team ziet af van de beroepsprocedure tegen de FIA, waardoor de titel van Max Verstappen veilig gesteld is.

Mercedes legt beroep naast zich neer: Max Verstappen blijft kampioen! 

Na lang wachten en totale radiostilte hebben we dan eindelijk uitsluitsel: Mercedes zal het resultaat van de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi niet in twijfel gaan trekken in de rechtbank.

Het team - en met name teambaas Toto Wolff - was laaiend nadat een late safety haastig naar binnen gehaald werd om een volle raceronde mogelijk te maken. Daarbij werden volgens Mercedes meerdere regels gebroken door raceleider Michael Masi.

Het incident

Masi gaf pas op ronde 57 van de 58 de order aan gelapte auto's om de safety car te passeren. Onder normale omstandigheden rijdt de safety car dan pas aan het einde van de volgende ronde naar binnen. Dat had dus de overwinning aan Lewis Hamilton gegeven, waardoor de conservatieve strategie om tot twee keer toe niet te stoppen voor verse banden uit zou betalen voor Mercedes.

Masi gaf eerder (rond e56) de order dat gelapte auto's niet langs de safety car zouden mogen, een fout die hij later corrigeerde door alleen de vijf auto's tussen Hamilton en Verstappen er langs te laten. Vervolgens riep hij de safety car meteen naar binnen, waardoor Max Verstappen op verse Softs de kans kreeg Lewis Hamilton's gegarandeerde titel af te pakken.

Verstappen's titelwinnende inhaalactie.

Protest, beroep, opgave

Door die laatste beslissing was Michael van het gezeur van Christian Horner af, maar Toto Wolff was nog maar net begonnen. De boomlange Oostenrijker schreeuwde en tierde via de radio, maar kreeg van Masi geen gehoor: "Toto, it's called a motor race. We went car racing."

De stemming bij Mercedes bleef meteen na de race grimmig. Het team diende meteen twee protesten in, maar beide werden afgewezen, ondanks de vooraf geplande aanwezigheid van een bekende advocaat. Mercedes stootte door met het indienen van een intentie tot beroep, wat het team 96 uur gaf om een zaak op te bouwen en tot een daadwerkelijk beroep over te gaan.

Na vier dagen radiostilte op alle kanalen en het moedwillig verstoren van een FIA-fotoshoot heeft Mercedes echter toegegeven niet door te willen zetten.

Commissie voor eerlijkheid

In het statement legt het team uit dat het niet eens was met de gang van zaken op Abu Dhabi. De safety car procedures werden namelijk op een nieuwe manier gebruikt die het resultaat beïnvloedde. Een beroep gaat het team echter alsnog te ver. Er is al een beter alternatief, zonder de verwachte imagoschade voor de sport en het team dat een lang proces in de rechtbank zou hebben.

De FIA heeft namelijk een commissie opgesteld die onderzoek zal doen naar de manier waarop de reglementen bij de seizoensfinale toegepast zijn. Daarnaast zal de commissie werken aan het versterken van de reglementen en het verbeteren van de processen achter de schermen zodat een dergelijke situatie niet meer voor zal kunnen komen. Mercedes zal nauw samenwerken met de commissie om de eerlijkheid en de sportiviteit binnen de F1 te waarborgen.

Lieve woordjes

In het tweede deel van het team statement feliciteert Mercedes Max Verstappen met zijn titel en geeft het team aan in 2022 weer de strijd met hem aan te willen gaan op de baan. Ook krijgen de vertrekkende Valtteri Bottas, runner up Lewis Hamilton en de gehele Mercedes F1 organisatie lieve woordjes te horen.

De stemming zit er dus weer goed in bij Mercedes. Op naar volgend jaar, mer Max Verstappen als regerend wereldkampioen!

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1
  • F1 Jackman