Ecclestone haalt uit naar Hamilton: 'Echt ridderen gebeurt niet meer'

Het oude opperhoofd van de Formule 1 is bepaald niet onder de indruk van de nieuwe officiële titel van Sir Lewis Hamilton. Volgens Bernie is het ridderschap al decennia een farce.

Ecclestone haalt uit naar Hamilton: 'Echt ridderen gebeurt niet meer'

Terwijl zijn team nog druk aan het mokken was over de verloren titel, ging Lewis Hamilton afgelopen woensdag op officieel bezoek in het Britse Windsor Castle. Ongeveer een jaar na de aankondiging van zijn ridderschap sloeg Prince Charles de zevenvoudig wereldkampioen officieel tot Sir Lewis Hamilton.

Hamilton ontving de onderscheiding voor zijn 'diensten ten behoeve van motorsport' als de meest succesvolle Britse F1-coureur aller tijden. Sir Lewis werd daarmee de vierde Britse coureur die de eer ontvangen heeft, na Sir Stirling Moss, Sir Jack Brabham en Sir Jackie Stewart.

Ridderschap is niets waard

Voor Hamilton en veel van zijn fans was de ceremonie een vorm van troost na de nederlaag in Abu Dhabi, maar oud-F1 eindbaas Bernie Ecclestone kon het schouwspel totaal niet waarderen. Tegenover het Duitse N-TV oreerde hij over het verloederen van het ridderschap. De titel wordt volgens hem tegenwoordige vooral gegeven aan multimiljonairs die verder niets voor het Britse Rijk betekend hebben:

"Ik denk niet dat ze veel mensen 'geridderd' hebben, want het ridderschap bestaat al vele jaren voor mensen die iets voor het land gedaan hebben. De mensen die vandaag de dag geridderd worden verdienen gewoon veel geld en doneren het aan goede doelen, maar ze hebben niets specifieks voor het land gedaan."

Niets veranderd

De uitspraken van Ecclestone zijn een duidelijke sneer naar de recente ceremonie van Hamilton. Of Bernie er bij het ridderen van Sir Stirling, Sir Jack en Sir Jackie ook zo over dacht durven we niet te zeggen. Op zijn leeftijd is Bernie wel bijna oud genoeg om te weten hoe het er aan toe ging toen het Britse Rijk nog echt iets voorstelde.

Zijn Middeleeuwse commentaar lijkt echter vooral te dienen om voor controverse te zorgen, iets dat de oude vos nog altijd graag doet. In hetzelfde interview stelde hij voor dat Toto Wolff een Oscar verdiende voor zijn optreden bij de seizoensfinale. Er zijn veel dingen veranderd in de wereld van de Formule 1, maar de haast onsterfelijke Ecclestone is nog altijd dezelfde.

Formule 1
  • Brunopress