Prince Charles' duurzame Aston Martin DB6 loopt op wijn en kaas

De oude aristocraat probeert alsnog met zijn tijd te gaan: de klassieke cabrio loopt volgens Charles op wijn en kaas.

Prince Charles' duurzame Aston Martin DB6 loopt op wijn en kaas

Terwijl de leiders van Europa zich steeds dieper in de wereld van volledig elektrisch rijden storten, gooien ze het in het recent vrijgemaakte Verenigd Koninkrijk over een compleet andere boeg. Zoals het een Engelse vorst betaamt rijdt Prince Charles namelijk al sinds 1969 rond in klassiek Brits erfgoed. Voor zijn 21ste verjaardag ontving hij namelijk een Aston Martin DB6 Volante MkII. De inmiddels 72-jarige troonopvolger heeft de wagen in perfecte conditie gehouden, maar in de tijd van nu kan een ouderwetse vierliter zesinlijn met 286 pk natuurlijk helemaal niet meer.

Chantage

De prins realiseerde zich al vroeg dat rondtuffen op ouderwetse loodhoudende benzine geen optie meer was. In 2008 klopte hij daarom aan bij Aston Martin met de vraag of de DB6 omgebouwd kon worden om op een milieuvriendelijker alternatief te lopen. Charles kreeg in eerste instantie tegenstand van de AM-ingenieurs, die hem ervan probeerden te overtuigen dat hij zijn wagen zou verpesten.

De reservekoning reageerde door te dreigen niet langer in de auto te rijden. Dat werkte: "De ingenieurs bij Aston zeiden 'Oh, het zal de hele wagen verpesten'. Ik zei 'Nou, dan zal ik er niet mee rijden.' Dus ze gingen er meer aan de slag en ze geven nu toe dat hij beter loopt en meer vermogen levert op doe brandstof dan hij doet op benzine."

De DB6 kwam voor het laatst in de spotlights bij het huwelijk van Prince William en Kate Middleton.

Wijn en kaas

Volgens de prins rijdt de Aston Martin beter dan ooit en ruikt de uitlaat overheerlijk. De wagen rijdt namelijk op witte wijn en kaas: "Mijn oude Aston Martin, die ik al 51 jaar heb, loopt op - kun je het geloven - overbodige Engelse witte wijn, en wei uit het kaasproces." Charles ziet de Aston als een perfecte aanvulling op zijn groeiende verzameling elektrische auto's.

Oke, en nu echt?

Natuurlijk gooit de Prince of Wales niet zomaar flessen wijn en emmers kaassap leeg in de tank van zijn Aston. De twee bestanddelen worden in plaats daarvan gebruikt om bioethanol te creëren. Een gangbaar ingredient voor dat fermentatieproces is suikerriet, maar witte wijn en kaasafval werkt ook prima. Met een scheut gouwe ouwe ongelode benzine komt de brandstof uit op 85% bioethanol en 15% benzine, oftewel E85.

Graham Hill

Op E85 is de DB6 een stuk schoner, maar ook minder zuinig. Dat wordt echter goed gemaakt door een flink vermogenswinst. Muziek in de oren van Charles, die ondanks alles een begenadigd petrolhead blijft. Toen hij de auto in ontvangst nam wilde hij meteen leren hoe hij er op de propere manier mee moest rijden. Daarvoor vroeg hij de hulp van iemand minder dan tweevoudig wereldkampioen F1 Graham Hill:

"Toen ik de auto voor het eerst kocht leek het ding ongelooflijk snel en krachtig dus ik vroeg Graham Hill om me te leren er mee te rijden. Hij nam me mee naar het Thruxton circuit en liet met zien hoe de auto op de weg kon blijven op hoge snelheid. Geweldige man. Hij gaf me zo veel vertrouwen."

Niet vervreemden

Charles wil het Britse volk verder gaan motiveren om iets te doen tegen klimaatverandering. Bij die campagne moet de overheid volgens de prins er wel bedacht op zijn het volk niet teveel van zich te vervreemden: "De tijd raakt op omdat de nodige stappen niet gezet worden, of wel? Dat is het probleem. We moeten het wel doen zonder mensen van ons te vervreemden"

Of een dure klassieker laten rijden op producten als wijn en kaas daar aan bijdraagt durven we niet te zeggen.

Achtergrond
  • Brunopress, Bring A Trailer