Miljoenen voor iconische Aston Martin DB5 van James Bond

Een van de James Bond-Aston Martin DB5's heeft op een veiling in het Amerikaanse Monterrey zojuist het predikaat 'duurste DB5 ooit' gekregen. De deelnemende bieders joegen de klassieker over de vooraf geschatte opbrengst.

De auto, een DB5 uit 1965 met chassisnummer DB5/2008/R, is een van de drie overgebleven Bond-filmauto's. Hij werd in Goldfinger gebruikt, en figureerde in de promo van Thunderball. De afgelopen jaren werd de auto in Zwitserland nauwgezet gerestaureerd, waarbij ook alle gadgets in ere zijn hersteld. Hij werd aangeprezen als 'most famous car ....(pauzeer 10 seconden)... in the world'.

In slechts vier-en-een-halve minuut kraakten de bieders de schatting van $4-$6 miljoen. Het winnende bod bedroeg $6.385.000, omgerekend €5,8 miljoen. Ook leuk voor het veilinghuis: de koper was dit keer in persoon aanwezig. Het is niet ongebruikelijk dat dit soort biedingen telefonisch worden afgehandeld. Kijkt u even mee met de foto's, waarop alle spy gadgets te zien zijn: het kogelwerende scherm, de lopen van de 'mitrailleurs', de 'schietstoel' en dus ook het open dak, alles zit erop en eraan. Een ware droom voor James Bond-fanaten.

Naast bovenstaande ster van de avond, ging er ook nog een DB5 Shooting Brake onder de hamer, een van twaalf exemplaren ooit gemaakt. Deze werd afgetikt op €1,6 miljoen ($1.765.000). 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6730c119463', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });