Aston Martin maakt elektrische aandrijving voor klassiekers

Het onder stroom zetten van een prachtige Aston Martin DB5 zal niet bij iedereen in goede aarde vallen, daarom komt Aston Martin met een oplossing: een omkeerbare elektrische ombouwing. Voor die keren dat u de milieuzone wel in wil zoemen met een DB5.

Klassieke automobielen lopen straks tegen een probleem aan: met hun oude verbrandingsmotoren zijn ze niet overal meer welkom. Dat wil natuurlijk niemand en daarom zijn er al verschillende bedrijven die voor een klap geld de oude vervuilende dode dinosaurusverbrander eruit slopen en er een elektromotor en wat accu's voor terugplaatsen. Probleem hierbij is alleen dat deze bedrijven zoveel aanpassen dat de benzinemotor nooit meer teruggeplaatst kan worden. Daarmee gaat een groot gedeelte van de identiteit van een dergelijke auto verloren. Gelukkig heeft Aston Martin wat slimme techneuten rondlopen bij de Works-afdeling die bedachten dat het ombouwen naar elektrische auto ook omkeerbaar kan zijn.

De Britse autobouwer komt met een 'cassette' EV-systeem. Kort door de bocht bevat deze cassette een hele elektrische aandrijving inclusief accu's en kan deze geplaatst worden op de plek waar de motor eerst zat. Alle aansluitingen lijnen perfect op waardoor er voor plaatsing helemaal geen ingrijpende veranderingen aan het chassis hoeven plaats te vinden. Het enige dat er geplaatst dient te worden is een klein schermpje in de cockpit. Daarop wordt het power management afgelezen. Overige technische informatie zoals het vermogen van de accu's en de motor zijn nog niet gegeven. Ook weten we nog niet in welke modellen het past, maar wel dat het voor meerdere modellen in ontwikkeling is.

De eerste auto die de transformatie naar accubak ondergaat is een DB6 Mk2 Volante uit 1970. Of er meer gaan komen is nog onduidelijk, maar Aston Martin ziet het dan ook meer als een investering voor de toekomst. CEO Andy Palmer: "We are aware of the environmental and social pressures that threaten to restrict the use of classic cars in the years to come. Our Second Century plan not only encompasses our new and future models, but also protects our treasured heritage."

Nu maar hopen dat Aston Martin hiermee overheden niet op domme ideeën brengt en deze gaan verplichten om de V12 uit een Ferrari 250 GTO te trekken omdat het technisch mogelijk is. De oudjes hebben immers een verworven recht op vervuiling.