FIA onderzoekt na Verstappen nu ook Leclerc voor grof taalgebruik

Charles Leclerc mocht zich na de Grand Prix van Mexico bij de FIA melden. Net als Max Verstappen gebruikte hij namelijk een verkeerd woord.

Charles Leclerc

Een paar weken terug, tijdens de Grand Prix van Singapore, mocht Max Verstappen aan den lijve ondervinden hoe de FIA nu met grof taalgebruik omgaat. De Nederlander gebruikte het woord “fucked” in de persconferentie om de prestaties van zijn auto te beschrijven, en dat leverde hem een officieel onderzoek en een taakstraf van de FIA op. En nu mag Charles Leclerc hem waarschijnlijk gaan vergezellen in die taakstraf.

In de Grand Prix van Mexico afgelopen zondag eindigde Leclerc als derde, wat betekent dat hij samen met Lando Norris en teamgenoot Carlos Sainz in de persconferentie mocht verschijnen. Daar werd hem gevraagd naar een moment in de race toen hij buiten de baan ging, bijna in de muur belandde en uiteindelijk toch de auto nog heel wist te houden.

“Ik had een beetje overstuur,” legt Leclerc uit. “En toen ik dat wist te herstellen had ik vanaf de andere kant weer overstuur. Ik dacht: ‘fuck!’. Maar gelukkig…” Zijn zin kon hij niet afmaken, want Norris en Sainz en de aanwezige journalisten begonnen al te grinniken. Zodra bij Leclerc indaalt wat er gebeurd is, grijpt hij naar zijn hoofd. “Oh nee! Ik wil niet hetzelfde doen als Max!” Teamgenoot Sainz kan het niet laten: “Heb je je portemonnee bij je?”

Het was allemaal luchtig en werd met veel gelach ontvangen, maar helaas voor Leclerc zijn regels nou eenmaal regels. Na afloop van de persconferentie meldde Leclerc volgens Autosport het ‘incident’ aan de FIA’s mediavertegenwoordiger, die geen andere keus had dan het doorgeven aan de stewards. Aan hen nu de schone taak om te bepalen of hier een straf op moet staan of niet. Of en wanneer de FIA daar een uitspraak over doet, is nog niet bekend.

De hele kwestie kreeg veel aandacht met Verstappen in Singapore, maar dat was zeker niet de eerste keer dat mensen bestraft werden voor grof taalgebruik in persconferenties. Toto Wolff en Fred Vasseur kregen een bekeuring na de persconferentie voor teambazen in Las Vegas vorig jaar. Daar hielden zij zich niet bepaald in na een gespannen situatie in de training, toen Carlos Sainz uitgeschakeld werd door een loszittend putdeksel. Ook voormalig Haas-teambaas Gunther Steiner werd onderzocht voor zijn taalgebruik in Spanje vorig jaar, nadat hij kritiek had op de stewards. De straf bleef daar bij een reprimande, omdat de stewards opmerkten: “meneer Steiner gaf aan heel wat grovere woorden te kunnen gebruiken. De stewards twijfelen hier absoluut niet aan.”