Max Verstappen: 'Doorontwikkelen RB16B heeft geen impact op 2022'

Volgens de Nederlandse titelkandidaat kan de focus op 2021 geen kwaad. Red Bul zou zich voldoende bezighouden met de 2022 auto om niet achter het net te vissen.

Max Verstappen: 'Doorontwikkelen RB16B heeft geen impact op 2022'

In de jacht op de eerste titel sinds 2013 is Red Bull Racing een van de weinige teams dat ongestoord blijft schaven aan de auto van 2021. Terwijl Mercedes -naar eigen zeggen - de laatste update van het seizoen presenteerde op Silverstone wordt er in Milton Keynes nog steeds druk aan updates voor de RB16B gewerkt.

Met de drastisch gewijzigde regels voor 2022 in het achterhoofd rijst de vraag of Red Bull zichzelf niet voorbijloopt. Juist in het laatste titeljaar was het team zo druk bezig met het afhouden van het opkomende Mercedes dat het in 2014 de deksel op de neus kreeg. De laatste V8-wagen werd door deze aanpak extreem dominant, maar de turbo-hybride RB10 werd een regelrechte ramp, met name door de slechte integratie van de Renault Power Unit.

In 2013 bleef RBR te lang doorwerken aan de RB9.

Niet in de cultuur

Teambaas Christian Horner deed weinig om de geruchten te weerleggen. Volgens de Brit zit het nou eenmaal in de cultuur van zijn team om steeds door te blijven werken: "Het zit niet in onze cultuur als team om gedurende een seizoen op te geven. Natuurlijk hebben we ook te maken met de beperkingen van de budgetcap, wat het leven iets moeilijker maakt. Als [Mercedes] volgend jaar bij de eerste race twee seconden voor ons zitten dan zal dat natuurlijk teleurstellend zijn. Maar ik denk dat we de balans op dit moment goed hebben."

Geen zorgen

Het boegbeeld van Red Bull maak zich echter geen zorgen over de gang van zaken. Tegenover de Nederlandse divisie van Motorsport.com gaf Max Verstappen vertrouwen te hebben in het proces van het team. Verstappen benadrukt dat hij toch niet kan voorspellen wat er precies zal gebeuren:

"Om eerlijk te zijn, ik denk het niet [dat er zorgen zijn]. We hebben al genoeg mensen die aan de auto van volgend jaar werken. We kunnen er lang over gaan praten, maar ik weet persoonlijk ook niet hoe goed of slecht het volgend jaar zal zijn."

Positief vooruitzicht

Met de updates in het vooruitzicht is Verstappen positief over zijn kansen tegenover Mercedes en 'Long COVID Lewis'. De aanpassingen moeten het voordeel terugschuiven naar Red Bull na twee dramatische races. Tijdens de triple header op Spa, Zandvoort en Monza hoop Max het kleine gat dat Mercedes en Hamilton getrokken hebben weer te kunnen dichten:

"We wisten natuurlijk al van vorig jaar dat we wat vermogen tekort kwamen en over het algemeen gewoon wat minder grip hadden. Ik denk dat we dit jaar op beide vlakken flinke stappen hebben gezet. Sommige circuits waren goed voor ons, op andere circuits was Mercedes weer beter. We hebben een hoop goede resultaten gescoord, maar hebben ook al flink wat pech gehad met die race in Baku en natuurlijk de laatste twee races, waar we flink wat punten hebben verloren. Er is dus nog een hoop om voor te vechten.”

“Het zit dicht bij elkaar. Ik denk dat Mercedes de laatste twee races in het voordeel was met hun nieuwste upgrades, maar we weten dat wij ook nog wel wat dingen in de pijplijn hebben. Ik hoop dat dat ons wat rondetijd gaat opleveren.”

Formule 1
  • Red Bull Content Pool