Norris betreurt mogelijk verlies Spa Francorchamps: 'Alles draait om geld tegenwoordig' 

Net als Vettel en Verstappen kan Norris er niet bij dat de F1 het circuit in de Ardennen bij het grofvuil gooit. Formule 1 zonder Spa is volgens de Brit onmogelijk.

Norris betreurt mogelijk verlies Spa Francorchamps: 'Alles draait om geld tegenwoordig' 

Dit weekend zal naar alle waarschijnlijkheid de laatste Grand Prix van België worden verreden op Spa Francorchamps. Vanwege de agressieve uitbreiding van Liberty Media richting nieuwe groeimarkten is er voor het iconische circuit simpelweg geen ruimte meer op de kalender.

Net als Magny Cours, Hockenheim, de Nürburgring en Paul Ricard zal Spa plaats moeten maken voor het alsmaar groeiende aantal stratencircuits en zielloze Tilkedromes in het Midden-Oosten.

Alles draait om geld

De beslissing van de F1 top mag dan de nodige financiële voordelen opleveren, maar in de paddock is het niet bepaald populair. Meerdere coureurs hebben al hun beklag gedaan over het mogelijke verlies van de legendarische baan.

In de aanloop naar de laatste race op Spa deed McLaren kopman Lando Norris tegenover Autosport ook even een duit in het zakje. De jonge Brit was kritisch op de onbegrensde geldzucht van de F1:

"Ik zal verdrietig zijn [als Spa verdwijnt]. Ik denk dat een hoop dingen gewoon helemaal om geld draaien tegenwoordig. Het is een bedrijf. Het is jammer. Het is één van de coolste circuits van het hele seizoen."

Iconische circuits moeten blijven

Volgens Norris is een Formule 1 zonder toonaangevende races zoals Spa, Monza en Monaco simpelweg ondenkbaar. De circuits zijn immers onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de sport. Bovendien benadrukte Lando nog even fijntjes dat Monaco al jaren niet betaalt en toch op de kalender mag staan:

"Het is een historische race voor de Formule 1. Het is hetzelfde als Monaco, van wat ik weet betalen zij niet eens en staan ze nog steeds op de kalender. Hetzelfde met Monza enzo. Ik vind dat [deze circuits] er altijd zullen moeten zijn zo lang de Formule 1 bestaat."

Niets is zeker

Lando's opmerking over Monaco is opvallend, aangezien de toekomst van de race in het prinsdom ook al op losse schroeven staat. Liberty ziet de speciale deal tussen organisator ACM en de F1 namelijk liever verdwijnen.

Op het moment van schrijven is er nog steeds geen nieuwe deal gesloten. Met dik betalende races in Las Vegas, Kyalami en een tweede GP in China in de pijplijn kan het maar zo dat die nieuwe deal er nooit van zal komen.

Formule 1
  • McLaren