De Formule 1 profileert zich graag als een topsport, maar uiteindelijk is het niets meer dan een entertainmentbedrijf. Onder de vleugels van Liberty Media is dat feit duidelijker geworden dan ooit. Het Amerikaanse conglomeraat zet vol in op het commercialiseren van de F1 en doet er alles aan om nieuwe markten aan te boren.
Zo hebben we vanaf volgend jaar drie races in Amerika en vier in het Midden-Oosten. Ondertussen worden de traditionele circuits die de F1 gemaakt hebben tot wat het nu is steeds meer onder druk gezet. Om met de woorden van F1 CEO Stefano Domenicali te spreken: traditie en geschiedenis is niet langer genoeg. Alleen de pegels tellen mee.
Op de afgrond
Het circuit van Spa lijkt op dit moment het dichtste bij de afgrond te zitten. Vanuit Belgische media werd al geopperd dat 'niemand nog gelooft' in een Belgische Grand Prix voor 2023. Aan onze kant van de grens worden die geruchten zo goed als bevestigd door De Telegraaf.
De doorgaans goed ingevoerde F1-correspondent Erik van Haren meldt namelijk dat het circuit schitter van afwezigheid op de conceptkalender voor volgend jaar. Vanwege het aantreden van Qatar, Las Vegas en Zuid-Afrika zou er geen ruimte meer zijn voor Spa.
COVID-kans
Aangezien de Formule 1 werkt aan nóg een Grand Prix in China en de absolute limiet vooralsnog 24 Grand Prix per seizoen is, ziet het er slecht uit voor de prachtige asfaltlint in de Ardennen. Alleen het mogelijke afzeggen van de Grand Prix van China - waar COVID-restricties nog zeer streng zijn - biedt perspectief voor een contractverlenging. Verder dan een jaar zal het waarschijnlijk echter niet gaan.
Spa is overigens niet het enige slachtoffer: ook het Franse Paul Ricard lijkt achter het net te vissen. Voor Monaco is er eveneens nog geen nieuw contract, maar gezien de prestige van die race lijkt het een kwestie van tijd. De tweede thuisrace van Max Verstappen (en een beetje Lando Norris) zal de expansiedrift van Liberty helaas dus niet gaan overleven.
- Red Bull Content Pool