F1 CEO Stefano Domenicali praat met Kyalami voor 2023

Jazeker, de Grand Prix van Zuid Afrika komt weer in beeld! F1-opperhoofd Stefano Domenicali houdt op dit moment gesprekken met het circuit van Kyalami met het oog op een race op de kalender van volgend jaar.

F1 CEO Stefano Domenicali praat met Kyalami voor 2023

De kalender blijft maar groeien bij de koningsklasse van de autosport. Na de toevoeging van Saoedi Arabië, Qatar, Miami, en Las Vegas heeft de organisatie de zinnen gezet op een race op het Afrikaanse continent. Voor het eerst sinds 1993 zal het circuit van Kyalami in Zuid Afrika hoogstwaarschijnlijk een Grand Prix mogen organiseren. Volgens insiders zijn de gesprekken al ver gevorderd.

Dertig jaar

Kyalami was van 1967 tot 1985 een vaste noot op de F1-kalender, maar in de latere jaren werd de roep om een signaal af te geven naar het Apartheid-regime steeds sterker. Na zes jaar afwezigheid keerde de F1 in 1992 terug op het circuit, dat in de tussentijd grondig verbouwd was. Na nog een race het jaar erop verdween de Grand Prix van Zuid Afrika echter voorgoed van de kalender. Althans, zo leek het. Precies dertig jaar later zal de Formule 1 naar verwachting alsnog terugkeren.

Grade 2

Kyalami is tegenwoordig in handen van de Zuid-Afrikaanse entrepreneur Toby Venter, CEO van Porsche South Africa. Als FIA Grade 2-circuit is een F1-race momenteel niet mogelijk, maar met minimale aanpassingen aan de pits, uitloopzones en de hospitality kan Kyalami eenvoudig opgepoetst worden naar het benodigde niveau. Dat lukte immers ook prima met Zandvoort. Aan de layout zal naar verwachting overigens weinig gesleuteld gaan worden.

Volle bak

Mochten de gesprekken met succes afgerond worden, dan heeft de Formule 1 de kalender van 2023 tot aan de nok toe gevuld. Onder de huidige Concorde Agreement is immers een maximum van 24 Grand Prix bepaald. Gezien de agressieve uitbreidingsdrift van Liberty Media lijkt het echter een kwestie van tijd voordat de organisatie de teams zal lobbyen voor nóg meer races.

Formule 1
  • Formula 1, Kyalami Grand Prix