Liberty Media heeft helemaal geen zin in Andretti's F1 team

De commerciële rechtenhouder van de F1 voelt er niets voor om het aantal teams uit te breiden. De verwoede poging van Michael Andretti om een plekje op de grid te veroveren lijkt bij voorbaat al op niets uit te lopen.

Liberty Media heeft helemaal geen zin in Andretti's F1 team

Het is inmiddels al lang en breed bekend dat voormalige F1 en Indycar-coureur Michael Andretti druk bezig is met het voorbereiden van de aanvraag voor een nieuw F1-Team. Onder de vlag van nieuwe entiteit Andretti Global zet Michael samen met vader Mario in op een elfde plek op de grid, nadat een eerdere poging om Alfa Romeo-Sauber over te nemen faalde.

Het was even stil rond Andretti, maar in de paddock van Miami werden Michael en Mario meerdere keren gespot. Michael praatte daar met FIA-president Mohammed Ben Sulayem in de hoop op FIA-steun. Later schoof hij met Mario en Andretti Autosport IndyCar-rijder Colton Herta aan in de hospitality unit van Alpine, en liep hij zelfs de paddock rond met een interessant papiertje vol handtekeningen. Als klap op de vuurpijl was het hoofd van Andretti's hoofdsponsor Gainbridge aanwezig om aan te pappen met de F1-elite.

Waardevermindering

Het fanatieke netwerken van Andretti met de FIA, een potentiële motorleverancier en de concurrentie zal als het aan de president van Liberty Media ligt echter op niets uitlopen. Tegenover Bloomberg verklaarde Greg Maffei dat het Amerikaanse concern helemaal niet zit te wachten op nieuwe teams. Het van American football geleende franchisemodel waar de teams nu onder werken heeft immers al voldoende waarde opgeleverd. Een extra team zou die waarde alleen maar verminderen:

"We hebben franchises gemaakt van de team [na de overname]. Er waren in het verleden wel 15 tot 20 teams op de grid. Het ging naar tien net toen we de sport binnenkwamen. Manor, dat het elfde team was, ging failliet en werd verkocht voor een enkele pond. Nu is het onderste team - omdat ze allemaal vastgezet zijn als franchises - minimaal 400 miljoen dollar waard is, misschien meer. En ik mee dat er getallen worden besproken van zoveel als 1 of 2 miljard voor een team. Dat trok investeringen en interesse aan."

Het schaalmodel voor de Manor die er in 2017 nooit kwam.

22 is teveel

Naast de financiële zorgen zijn er volgens Maffei ook logistieke problemen die het toevoegen van een elfde team bemoeilijken. Sommige circuits zouden namelijk niet eens genoeg pitboxen hebben om 22 auto's te bergen:

"In sommige gevallen zijn er echt problemen. De paddocks, garages, er zijn sommige plekken waar ze echt niet meer dan 10 garages hebben. Dus hun uitdaging draait letterlijk om het op het circuit huisvesten van een elfde team. "

Geen noodzaak

Dat de Formule 1 tussen 2010 en 2017 het prima kon doen met 22-24 auto's wordt door Greg maar even handig vergeten. Hij erkent wel dat er veel animo is voor een uitbreiding van de grid, maar voorlopig zal alles bij het oude blijven:

"Er zijn een hoop mensen die het ons graag zien doen. De meeste van hen willen zich inkopen, maar we hebben dat niet nodig gevonden. Er is een mogelijkheid dat we het aantal teams verhogen. Ik denk niet dat er een noodzaak voor is."

Formule 1
  • McLaren Racing, Manor Grand Prix, Red Bull Content Pool