'Michael Andretti belt rond om Formule 1 team te kopen'

De zoon van oude wereldkampioen en voormalig teamgenoot van Ayrton Senna zou druk bezig zijn met de potentiële overname van een bestaand team. Met zijn Andretti Autosport organisatie zou Michael maar al te graag een rentree maken in de sport.

'Michael Andretti belt rond om Formule 1 team te kopen'

Coureurs die later hun eigen team starten hebben we vaak genoeg gezien in de Formule 1. Vooral in de seventies was het heel normaal: Chris Amon, John Surtees, Graham Hill en Emerson Fittipaldi kwamen allemaal aan de start in een auto met hun eigen naam erop. Om over Jack Brabham nog maar te zwijgen. De laatste keer dat we een team met de naam van een begenadigd coureur op de grid zagen was 2001, het laatste jaar van Prost Grand Prix. Alain had zijn strepen vooral verdiend met McLaren, wat ons brengt bij één van zijn vervangers.

McLaren-flop

In 1993 zagen we namelijk CART-kampioen Michael Andretti aanschuiven bij het roemruchte team als de nieuwe teamgenoot van Ayrton Senna. Andretti wist zich echter geen raad met de complexe actieve systemen die de sport op dat moment domineerden en raakte vaak niet verder dan de eerste paar bochten. Net toen hij zijn eerste podium pakte op Monza gaf hij de pijp aan Maarten en keerde hij terug naar de States. In zijn plaats kwam de veelbelovende derde rijder Mika Hakkinen. De rest is geschiedenis.

Revanche vanaf de pitmuur

Bijna dertig jaar nadat hij de sport resoluut de rug toekeerde is Michael echter weer in verband gebracht met de Formule 1. Volgens de experts van RACER.com is het opperhoofd van Andretti Autosport verwikkeld in onderhandelingen met meerdere teams. Blijkbaar vindt Michael het hoog tijd voor revanche, maar dan wel vanaf de andere kant van de pitmuur. Met de strenger wordende budget cap in het vooruitzicht is een deelname een stuk realistischer geworden voor de Amerikaan.

200 miljoen

Andretti zou geïnteresseerd zijn in een overname van een bestaand team om de 200 miljoen dollar kostende afkoopsom voor nieuwe aanmeldingen te vermijden. Hoofdverdachte is uiteraard het schijndode Haas F1 Team. Volgens RACER heeft Andretti al contact gehad met de excentrieke Gene Haas, maar is dat niet verder gegaan dan een simpele kennismaking. Waarschijnlijk staat het grillige karakter van Haas en de invloed van de Mazepin-familie in de weg.

AlfaSauber of Williams?

De enige twee andere kandidaten zijn Alfa Romeo en Williams, aangezien beide teams in handen zijn van private investeringsmaatschappijen. Zowel Longbow Finance (Alfa Romeo/Sauber) en Dorilton Capital (Williams) hebben buiten de teams om eigenlijk geen binding met de autosport. Het zou dus relatief eenvoudig moeten zijn om de bedrijven te overtuigen. Er zijn echter ook bij deze teams enkele obstakels voor Andretti.

Alfa Romeo/Sauber

Alfa Romeo blijft nog tot 2024 titelsponsor van Sauber, waardoor de fabrikant invloed zou kunnen uitoefenen op de onderhandelingen. Aan de andere kant is Michael's vader Mario de laatste wereldkampioen die voor het merk reed tot Kimi Raikkonen in 2019 bijtekende. Die historische en emotionele connectie zou een factor kunnen zijn. De locatie in Hinwil, Zwitserland is niet ideaal, maar de faciliteiten van Sauber zijn uitstekend. Bovendien is het team over het algemeen hoger aangeschreven dan Haas en Williams.

Williams

Het iconische team ging vorig jaar na lang ploeteren de verkoop in. Onder het management van motorsport-goeroe Jost Capito lijkt het team nu weer de goede kant op te gaan. Williams is echter ook niet vrij van invloeden van buitenaf: motorleverancier Mercedes heeft via George Russell een extra vinger in de pap.

Zelfs wanneer de Brit promoveert ziet Toto Wolff graag Nyck de Vries of Stoffel Vandoorne een plek innemen bij het team. Daarnaast is de aanwezigheid van Capito een struikelblok. De Duitsers was voorheen verantwoordelijk voor Volkswagen's successen in het WRC. Met VAG-dochters Audi en Porsche aan de onderhandelingstafel voor de nieuwe motorregels zou de groep zich nog wel eens via Capito zich bij Williams in kunnen kopen.

WNNR

Met een aanwezigheid in Formule E, IndyCar, Indy Lights, IMSA, Supercars, Extreme E en het Australische GT kampioenschap is een Formule 1-deelname geen noodzaak voor Andretti Autosport. Michael blijft er dan ook lekker nuchter onder: "Het zou geweldig zijn, maar er is een lange weg te gaan om dat mogelijk te maken. Als de juiste kans zich voordoet, dan zullen we er meteen bovenop springen. Maar daar zijn we nog niet."

Andretti's zakelijke activiteiten verraden zijn intenties: in maart ging Andretti Acquisitions Corporation publiek op de New York Stock Exchange. Het doel van de beursgang onder de noemer WNNR (winnaar) was het losweken van 250 miljoen dollar om de activiteiten van Andretti in de automotive sector uit te kunnen breiden. Dat extra budget zou perfect in het plaatje van een F1-deelname passen. Wordt vervolgd.

Formule 1
  • McLaren, 24 Heures du Mans, Haas F1 Team, Alfa Romeo Racing, Williams Racing.