Monaco positief over contract F1: 'Gegarandeerd Grand Prix na 2022'

Ondank de geruchten is de organisatie van de prestigieuze race opvallend positief. Volgens ACM-president Michel Boeri is het slechts een kwestie van tijd voordat er een contract getekend wordt met Liberty Media.

Monaco positief over contract F1: 'Gegarandeerd Grand Prix na 2022'

Onder de vleugels van Amerikaanse mediagigant Liberty Media heeft de Formule 1 de laatste jaren de kalender flink op de schop gegooid.

Gemotiveerd door de noodzaak om nieuwe markten te veroveren trekt de sport steeds meer naar het Midden-Oosten, China en Amerika. De Europese circuits die de ruggengraat vormden voor de F1 werden daarmee steeds meer op een zijspoor gezet.

Ruimte maken

De expansiedrift van de F1 is zo hevig dat de limiet van 24 Grand Prix per seizoen al bijna bereikt is. Dit jaar staan er immers al 23 races gepland.

Volgens F1 CEO Stefano Domenicali is de interesse voor de sport zo groot dat er zelfs 30 evenementen gehouden zouden kunnen worden. Er zal dus ruimte gemaakt moeten worden voor de nieuwe circuits.

Gevarenzone

De eerste circuits in de gevarenzone zijn Spa Francorchamps, Paul Ricard en Monaco. Alledrie hebben een contract dat na 2022 verloopt.

De iconische race in het prinsdom lijkt door z'n status geen gevaar te lopen, maar volgens Domenicali moet een circuit tegenwoordig meer meebrengen dan een goede naam en veel historie.

Gezien de normaal doodsaaie optochten op het smalle stratencircuit heeft Monaco wat betreft spektakel in ieder geval weinig te bieden. Ook financieel zou de organisatie volgens de geruchtenmolen tekort schieten.

Gegarandeerde Grand Prix

Tijdens een vergadering van de Automobile Club de Monaco (ACM), de organisatie achter de races, nam president Michael Boeri de tijd om de geruchten van tafel te vegen. De vermeende budgetproblemen zijn volgens Boeri volledig onwaar. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een nieuwe contract getekend wordt:

"In de pers heeft men gepraat over de moeilijkheden na deze editie, dat wil zeggen vanaf volgend jaar, om Grands Prix te organiseren. Het werd geïmpliceerd dat Liberty Media's vraagprijzen te hoog waren voor Monaco en dat de Grand Prix niet meer gehouden zou worden. Daar is niets van waar!"

"We houden nog steeds gesprekken met ze en we moeten het nu concreet maken door een contract te tekenen. Ik kan garanderen dat de Grand Prix nog steeds zal plaatsvinden na 2022. Ik weet niet of het een contract zal zijn voor drie of vijf jaar, Dat is het detail."

Schopstoel

Met nog iets meer dan een maand tot de start van de Grand Prix komen de woorden van Boeri als geroepen. Zijn zelfverzekerde uitspraken werpen echter een grote schaduw op de andere twee circuits op de schopstoel.

Zowel Spa als Paul Ricard hebben nog geen soortgelijke berichten naar buiten gestuurd. De tijd zal het leren welke van de oude Europese circuits het onderspit zal delven.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool