Zak Brown wil méér China in de Formule 1

Één Grand Prix in China is volgens de Amerikaanse McLaren-man niet genoeg. Een tweede Grand Prix in het enorme land en nog een race ergens anders op het continent is volgens Brown nodig om het groeipotentieel van de Aziatische markt maximaal te benutten.

Zak Brown wil méér China in de Formule 1

Sinds 2017 wordt de Formule 1 niet langer gerund als een sport, maar als een entertainmentfranchise. Via die aanpak wisten nieuwe eigenaren Liberty Media de F1 in recordtijd aan de man te brengen bij een veel groter en jonger publiek.

Aangezien Europa de kern van de sport is valt er echter relatief weinig te winnen, waardoor de mediagigant zich met name richt op Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië om echte groeimarkten aan te boren. Volgens McLaren CEO Zak Brown doet de F1 tot nu toe echter niet genoeg.

Onontgonnen markt

De Amerikaanse mega-petrolhead ziet namelijk nog voldoende kansen voor de F1 om nog verder te groeien in Azië. Door de pandemie kan er in China sinds 2019 niet gereden worden, maar Brown vindt dat de sport in volle vaart terug moet komen zodra het kan. Het uitbreiden van het aantal races in de regio, en het vergroten van het spektakel elke weekend staan bij Zak hoog op de lijst, zo verklaarde hij tegenover Xinhua:

"China is een enorme onontgonnen markt voor onze sport. Ik denk dat het droomscenario zou zijn om tenminste twee races in China en nog één in Azië te hebben in de komende vijf jaar. Ik zou ook een grotere jaarlijkse aanwezigheid willen hebben, programma's naast de race en dat soort dingen. Ik denk dat de sport zich daar op moet richten de komende vijf jaar."

Brown's plan is niet nieuw. In november vorig jaar opperde F1 CEO Stefano Domenicali al dat een tweede Grand Prix in China druk besproken werd.

Net als Amerika

Brown vergelijkt de situatie van China met die van Amerika. Dankzij Liberty staan er nu immers drie Grand Prix op de kalender die plaatsvinden in de States. Gezien het gigantische formaat van China en het enorme potentieel van die markt ziet hij geen reden waarom hetzelfde recept niet in het verre oosten toegepast kan worden:

"Azië en in het bijzonder China zijn nu de markten waar de Formule 1 en wij [als McLaren] ons op moeten richten, aangezien Amerika al in een goede positie zit. Als ik geografisch naar de Formule 1 kijk, dan is China het gebied waar we wat we hadden opnieuw moeten opstarten en er op voort borduren. Als je drie races in Amerika kunt hebben, dan kun je zeker drie races in China hebben."

De plannen van Zak zijn allemaal leuk en aardig, maar zo lang het maximum op 24 Grand Prix blijft staan zal er weinig ruimte zijn voor een expansie in China. Alleen door het aantal op te hogen of traditionele circuits te offeren zullen de plannen werkelijkheid kunnen worden.

Formule 1
  • McLaren Racing, Red Bull Content Pool