Miami GP circuit is al beschadigd voordat er geracet is

De organisatie in Miami heeft vannacht spoedreparaties uit moeten voeren aan het splinternieuwe circuit. Na een paar demo's van de safety car en enkele supercars begon het asfalt al af te brokkelen.

Miami GP circuit is al beschadigd voordat er geracet is

Een Formule 1 Grand Prix organiseren is niet eenvoudig, zeker niet als je het circuit waarop gereden zal worden vanuit het niets moet aanleggen. De extreme krachten die F1-wagens op het wegoppervlak uitoefenen vragen namelijk om een speciale soort asfalt.

Het oppervlak van de gemiddelde parkeerplaats schiet bijvoorbeeld flink tekort. In Miami werd daarom een volledig nieuw oppervlak aangelegd. Nog voordat er ook maar een ronde gereden op volle snelheid werd moest de organisatie echter alweer aan de bak.

Schade aan het asfalt

Het splinternieuwe asfalt begon namelijk vroege tekenen van schade te vertonen, met name bij bocht 7 (de inmiddels beruchte jachthavenbocht) en bocht 17, de hairpin vóór de laatste serie bochten op weg naar start/finish. De schade ontstond al nadat de safety car en medical car hun rondes hadden gedaan en enkele supercar demo's plaatsgevonden hadden op het circuit.

Nerveuze blikken

Volgens Autosport werd de schade op tijd opgemerkt en afgelopen donderdagnacht meteen gerepareerd. Er zijn bovendien geen zorgen over de rest van het circuit, ondanks het feit dat de volbloed racewagens nog geen meter gereden hebben. Met een flinke reeks sessie met veel sneller materiaal in het vooruitzicht zullen ze bij de organisatie ongetwijfeld niet meteen ontspannen achterover kunnen leunen.

Dallas 2: Asphalt Boogaloo?

De problemen met het asfalt van Miami doen namelijk meteen denken aan een andere poging tot een Amerikaanse GP. In 1984 streek het F1-circus neer op de straten van Dallas, waar in de extreme zomerhitte al snel duidelijk werd dat het haastig aangelegde wegoppervlak geen stand kon houden.

Na meerdere spoedreparaties werd er alsnog gereden, maar het asfalt brokkelde in recordtempo af. Slechts acht auto's haalden de finish op de spekgladde baan. Nigel Mansell haalde de finish net niet, nadat hij zijn drooggelopen Lotus over de lijn probeerde te duwen.

Door de veel hogere standaarden, moderne technieken en veel mildere temperaturen zal het in Miami echter waarschijnlijk niet zo ver gaan komen.

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team