Toto Wolff: 'De Formule 1 heeft Monaco nodig'

Volgens het opperhoofd van Mercedes is de Formule 1 zonder Monaco op de kalender ondenkbaar. De wereldberoemde race in het prinsdom hoort nu eenmaal bij de sport. De Oostenrijker verwacht dan ook geen problemen rond het sluiten van een deal voor 2023 en verder.

Toto Wolff: 'De Formule 1 heeft Monaco nodig'

Het rommelt al jaren rond de meest glamoureuze Grand Prix van het jaar. Als parel aan de kroon van de Formule 1 geniet Monaco een uitzonderlijke positie, maar onder de vleugels van Liberty Media begint het geduld op te raken. De Automobile Club de Monaco betaalt vrijwel niets voor het organiseren van de race, houdt de TV-directie in eigen hand (It's Lance Stroll!) en verzorgt uiteindelijk een race die weinig meer is dan een extreem dure optocht.

Het is dus eigenlijk geen verrassing meer dat het contract met de F1 nog niet vernieuwd is. F1 CEO Stefano Domenicali hamerde er publiekelijk op dat traditie en aanzien niet langer genoeg zijn om een GP te mogen organiseren. De F1 is tegenwoordig immers een rasecht entertainmentbedrijf geworden: er moet gewoon geld verdiend worden.

Toch voor status

Ondanks de spierballentaal van Stefano Domenicali en de stugge houding van Liberty is Mercedes-bobo Toto Wolff niet bezorgd. Toto snapt dat er een commerciële discussie moet komen, maar vertrouwt alsnog op de status van Monaco als een onmisbare factor binnen de F1:

"Ik denk dat er een commercieel debat gehouden moet worden. Maar beide partijen zullen duidelijk een compromis vinden want we hebben Monaco nodig en Monaco heeft de Formula 1 nodig."

Het circuit blijft

Volgens Wolff is het vaak bekritiseerde circuit geen onderdeel van de discussie, ondanks zijn gefrustreerde uitspraken na de Grand Prix over het vermogen van Fernando Alonso om Lewis Hamilton doelbewust af te remmen op de smalle baan. Er is simpelweg geen goed alternatief voor het bestaande circuit, aangezien er geen ruimte is voor uitbreidingen:

"Als een auto echt met bijna vijf seconden [per ronde] kan vertragen en iedereen ophouden, dan is dat een schande voor het racen [op Monaco]. Dus misschien kunnen we kijken naar de layout of dingen die we kunnen doen zodat we geen optocht hebben en het gewoon een strategisch spelletje of een kwalificatierace. Het is wishful thinking. Ik zou niet weten waar we anders kunnen rijden behalve deze wegen."

Commercie vs koppigheid

De discussie rond het circuit wordt door Liberty en de F1 echter helemaal niet gevoerd. Zoals het elk groot Amerikaans concern betaamt draait alles om de dollars. De harde, commerciële insteek van Liberty en de koppige, op traditie gebaseerde instelling van ACM president Michel Boeri lijken tot nu toe nog niet verenigbaar. De tijd zal het leren of de meest bekende Grand Prix van de kalender 2022 zal overleven.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team