Wolff: 'Kapot asfalt Miami zorgde voor geweldig racen'

Het haastig gerepareerde asfalt in Miami was volgens de Mercedes teamchef geen probleem, maar een oplossing. Door het gebrek aan grip in de meerdere malen opgelapte bocht 17 kregen we volgens Wolff veel meer spannende actie te zien. De 'speciale grindbak' zouden we volgens de Oostenrijker meer moeten zien.

Wolff: 'Kapot asfalt Miami zorgde voor geweldig racen'

De eerste Grand Prix van Miami was een relatief succes, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De fanatieke campagne van de organisatie en F1's Amerikaanse overlords liep namelijk een flinke deuk op toen bleek dat het splinternieuwe circuit al aan het afbrokkelen was.

Nog voordat er ook maar een meter geracet was ontstonden er al beschadigingen bij de botenvijverbocht (7) en bocht 17. Het probleem werd haastig opgelost met een extra laag asfalt.

Twee keer oplappen

Het werk op de donderdagnacht bleek echter grotendeels voor niets te zijn. Na de eerste twee vrije trainingen begon het oppervlak van bocht 17 namelijk opnieuw te scheuren.

Volgens F1 Managing Director Ross Brawn kwam dit niet vanwege de krachten die de F1-machines hadden uitgeoefend, maar door een hydraulisch lek bij een veegmachine die tussen de sessies door de baan aan het bewerken was.

Kapot asfalt is geweldig

Volgens Mercedes opperhoofd Toto Wolff was het uit elkaar vallen van het wegdek helemaal geen negatieve ontwikkeling. In de race zag hij namelijk meerdere inhaalacties in bocht 17, waar de reparaties het meest intensief waren geweest.

De gladde nieuwe stukken asfalt en grote naden vormden volgens Toto een soort 'speciale grindbak' waardoor coureurs plekken konden verliezen. En dat kwam het racen ten goede, zo verklaarde hij tegenover RaceFans:

"Je kunt zeggen wat je wil, dit was de eerste keer. Soms doen circuits het verkeerd. Deze deed dat niet. We hadden twee goede DRS-zones en zelfs het opbreken van de baan in bocht 17, bijvoorbeeld, zorgde voor geweldig racen. Het was heel moeilijk om te remmen voor bocht 17, als je de lijn miste, dan verloor je duidelijk een plek of twee."

"Het is duidelijk dat de coureurs zullen zeggen dat dat niet optimaal is, maar voor het racen en de entertainment was het geweldig. Dat is precies hoe het zou moeten zijn. Het is bijna een speciale grindbak die je daar moet plaatsen om spannende actie te creëren."

9/10

Naast het recht praten van het kromme asfalt in bocht 17 wist Wolff de organisatie nog een paar veren in de reet te steken. Volgens de boomlange Oostenrijker was de Grand Prix goed genoeg voor een heuse negen van de tien. De wens van de F1 om steeds meer uit te breiden richting de Amerikaanse markt heeft daar ongetwijfeld niets mee te maken:

"Dit evenement was spectaculair. De stad is letterlijk helemaal hyped voor de Formule 1. De steun van de fans is geweldig. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit naar een race geweest die zoveel buzz en interesse creëerde zoals Miami deze keer."

"Je kunt het paddock niet oversteken want er zijn zoveel mensen en dat is goed. Ik denk dat we blij moeten zijn dat we zoveel sterke support hebben. Dus over het algemeen zou ik zeggen voor de eerste, een negen van de tien."

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team