'Formule 1 wil DRS op lange termijn afschaffen'

De vaak verguisde brievenbuis mag over een paar jaar waarschijnlijk toch de prullenbak in. Vanwege het sterk verminderde effect van de open vleugel zou het systeem uiteindelijk overbodig gemaakt worden.

'Formule 1 wil DRS op lange termijn afschaffen'

Als sinds de introductie van het Drag Reduction System in 2011 is vrijwel onafgebroken geklaagd over het systeem. De meeste inhaalacties van de afgelopen tien jaar waren simpelweg niet mogelijk geweest zonder DRS, maar dat feitje heeft een keerzijde.

DRS-inhaalacties zijn immers vrijwel altijd weinig spectaculair: de wagen met de open vleugel vliegt meestal met kinderlijk gemak langs zijn concurrent op het rechte stuk. Dat maakt dat de 'actie' die het systeem verzorgt leeg en kunstmatig aanvoelt, waardoor DRS de plank volledig misslaat. Het moet immers voor meer spanning zorgen.

Kleiner gat

Met de introductie van de ground effect auto's dit seizoen werd voorspeld - en vooral gehoopt - dat DRS niet langer nodig zou zijn. Het effect van de dirty air werd immers verminderd, waardoor de auto's elkaar beter konden volgen. Toch werd het systeem gewoon aangehouden voor 2022.

In een interview met F1-coryfee Peter Windsor legde F1's hoofd van aerodynamica Jason Somerville uit waarom die keuze gemaakt werd. De verminderde dirty air zorgt er namelijk voor dat de wagens elkaar beter kunnen volgen in de bochten, maar als keerzijde is de slipstream op het rechte stuk fors verminderd:

"Bij het eerste onderzoek [kwamen we erachter dat] omdat we het formaat van het 'gat' [in de lucht] achter de auto verklein hadden, we de verloren downforce [voor een achtervolger] verminderd hadden, maar daarmee hadden we ook de tow verkleind. Dus we waren ons ervan bewust dat we DRS niet zomaar weg konden stoppen en uit de reglementen halen."

2026

Ondanks de voortdurende zorgen rond DRS gaf Somerville aan het systeem in de toekomst uit te willen faseren. De volgende generatie F1-machines die in 2026 zijn intrede zal doen zou het zomaar zonder de klapperende vleugel kunnen stellen:

"Ik denk dat de meesten van ons [binnen de F1] op de lange termijn zeker zouden willen proberen om DRS uit te faseren, als we dat kunnen. Maar we dachten niet dat het juist was om dat plotseling te doen voor dit nieuwe reglement. Voor de auto van 2026 kijken we naar verschillende oplossingen. En het kan zijn dat DRS misschien niet zo'n belangrijke rol zal hebben bij het concept van die auto's."

DRS-gevechten

Het zal dus nog even duren voordat we kunnen zien of Somerville's wens uit zal komen. Hij is echter positief over het effect dat het systeem dit jaar heeft. In tegenstelling tot voorgaande jaren betekent een DRS-aanval niet automatisch dat de positie verzekerd is. Vanwege de verminderde dirty air kan de ingehaalde coureur bijblijven en terugslaan, iets dat in 2021 bijna onmogelijk was:

"Bij de start [van het seizoen] konden we niet 100% zeker weten dat de teams de helft van ons werk van de afgelopen vier jaar teniet hadden gedaan. Nu lijkt het erop dat we een hoop hebben weten te behouden, wat betekent dat de teams zichtbaar dichter bij elkaar kunnen blijven in de bochten en op het volgende rechte stuk."

"Dus nu krijgen we iets dat we een tijd niet gezien hebben: een inhaalactie gebeurt maar je kijkt over je schouder en hij zit er nog en valt je weer aan. Dat is iets dat erg verfrissend geweest is de eerste paar races en niet puur DRS was."

"Er zijn DRS kat en muis spelletjes geweest maar we zijn blij met het behoud van de downforce. We moeten gewoon voorzichtig zijn en niet het feit negeren dat de tow iets kleiner is. We hebben dat tow effect eigenlijk nodig, dat grote gat in de lucht achter de auto, om de tegenstander een beetje een boost te geven als ze geen DRS hebben."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team