Crikey! Albert Park F1-circuit voegt vierde DRS-zone toe

De vleugels blijven maar klapperen op het circuit van Melbourne. Op de vernieuwde layout mogen de coureurs maar liefst vier keer op het DRS-knopje drukken.

Crikey! Albert Park F1-circuit voegt vierde DRS-zone toe

Na twee lange jaren afwezigheid mogen we ons eindelijk verheugen op de Grand Prix van Australië. De strenge quarantaineregels Down Under waren voor de organisatoren van de GP echter een geluk bij een ongeluk: door de twee afgelaste edities was er namelijk meer dan genoeg tijd om de aanpassingen aan het Albert Park circuit af te ronden.

Sneller en vloeiender

Het semi-stratencircuit rond het kunstmatige meer net buiten Melbourne is voor de editie van 2022 veel sneller gemaakt. Diverse bochten zijn verbreed en de lastige chicane achterop het circuit is zelfs compleet verwijderd.

Met het uitwissen van de voormalige bochten 9 en 10 heeft het circuit niet alleen vloeiender gemaakt, maar ook ruimte gecreëerd voor een vierde DRS-zone.

DRS-kwartet

Voorheen mochten de coureurs het bekende klepje openen op start/finish, tussen bocht 2 en 3 en tussen de toenmalige bocht 12 en 13 (inmiddels 11). Deze zones worden uiteraard in ere gehouden. De nieuwe vierde DRS-zone begint precies waar de oude chicane lag en loopt tot de links-rechts combinatie van bocht 9 en 10.

De nieuwe layout met vier DRS-zones.

Dubbel voordeel

De vier individuele DRS-zones worden door de F1 echter behandeld als twee grote exemplaren die toevallig even onderbroken worden. Er zijn namelijk maar twee DRS-detectiepunten: de eerste aan het einde van de ronde tussen bocht 12 en 13 en de tweede net na bocht 6.

De coureur die op dat punt binnen een seconde van zijn voorganger zit heeft dus bijna de helft van de ronde het DRS-voordeel. Zelfs na een inhaalactie in de bochtencombinaties mag de vleugel opnieuw open, waardoor de aanvallende coureur in theorie meteen een gat kan slaan.

Met dat enorme voordeel in het achterhoofd kun je misschien maar beter als laatste over de lijn knallen. Zo kun je in ieder geval bij je rivaal blijven en hem misschien zelfs meteen weer terugpakken.

De door Christian Horner zo verguisde DRS-spelletjes die Charles Leclerc en Max Verstappen met elkaar speelden in Saoedi Arabië zullen in Australië dus ongetwijfeld een tweede ronde gaan krijgen. We kijken er nu al naar uit.

De steekspelletjes van Leclerc en Verstappen zullen in ieder geval helpen om de oogjes open te houden. De Grand Prix van Australië gaat immers zondag al om 07:00 's ochtends van start..

Formule 1
  • Formula 1, Australian Grand Prix, Red Bull Content Pool