Op Silverstone werd vol bombarie het basismodel voor de regels van 2022 gepresenteerd. De nieuwe formule moet het effect van turbulente 'dirty air' achter de wagens verminderen zodat de coureurs elkaar makkelijker kunnen volgen en inhalen.
Een vernieuwde versie van het in de jaren '70 en '80 zo populaire ground effect-concept zou de noodzaak voor grote vleugels bijna volledig wegnemen. Het effect zou zelfs zo groot zijn dat het gehate DRS-systeem de prullenbak in zou kunnen.
Kunstgreep behouden
Het model op Silverstone werd dan ook gepresenteerd zonder DRS-mechanisme, maar bij McLaren zijn ze er niet zeker van of het wel de juiste manier is. Na technisch directeur James Key trekt McLaren teambaas en CEO Zak Brown tegenover Motorsport.com aan de bel over het Drag Reduction System. Volgens Brown is de klep in de achtervleugel nog steeds nodig vanwege de onzekerheid rond het gedrag van de nieuwe wagens:
"Met alles dat iedereen met verteld heeft, zowel mensen binnen mijn team als anderen, heb ik het idee dat iedereen denkt dat de nieuwe regels zullen werken. Maar ik denk dat je het niet weet voordat je het circuit op gaat. Dus ik denk dat het behouden van DRS een goed idee is."
Eerst zien
Brown vindt het best dat de sport werkt met allerlei theoretisch bewijs, maar hij gelooft het pas als hij het echt in werking ziet. Totdat de auto's de baan op geweest zijn ziet hij de voorspellingen allemaal als luchtfietserij:
"Net als bij de sprint race moeten we eerst gaan racen om erachter te komen of het echt werkt zoals beschreven, of er modificaties nodig zijn, of de auto's DRS nodig hebben. Ik denk dat net zoals met de sprint race we [op dit moment] alleen maar met data, tekeningen en visualisaties werken. Iedereen denkt dat het als concept werkt, omdat het ontworpen is om te werken. We weten het echter niet totdat we het op de baan zien."
'DRS-effect'
Brown's conculega Toto Wolff is iets positiever over de kansen van een DRS-delete, maar voegt er meteen aan toe hoe geweldig het lapmiddel geweest is voor de sport: "Ik denk dat DRS ingevoerd werd omdat de auto's zo efficient waren wat betreft downforce, en zo gelijk wat betreft prestaties dat ze niet echt konden volgen."
"Het 'DRS-effect' is eigenlijk iets dat nu niet echt begrepen wordt. Het is een aerodynamisch apparaat, wat ik heel aantrekkelijk vind voor de sport. Maar als je in de toekomst makkelijker kan volgen, dan kan DRS overbodig gemaakt worden. Tegenwoordig is het een fantastisch onderdeel van de show.
- Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1