Spyker Cars merkrechten nu toch echt onder de hamer

De procedures, uitgestelde betalingen en deadlines zijn dan toch echt op: binnenkort kun je eigenaar worden van de merkrechten van Neerlands enige supercarbouwer.

Spyker Cars merkrechten nu toch echt onder de hamer

De soap rond Spyker lijkt eindelijk richting een einde te lopen. Het door Victor Muller in 2000 gereanimeerde merk kende een piek in 2006 met verkochte auto's, maar direct daarna werd een stevige daling ingezet. Van alle veelbelovende concept cars kwam niets terecht en de megalomane Le Mans en Formule 1-projecten vraten budget. In 2009 werd de productie stopgezet in voorbereiding op de klunzige overname van Saab. In 2012 werden de laatste twee Spykers verkocht. Twee jaar later werd Spyker vanwege achterstallige huur uitgezet bij de fabriek in Zeewolde.

Bankroet

Zelfs toen het bedrijf niets meer was dan een kantoortje boven een kapperszaak bleef Muller nieuwe modellen presenteren en de glossy website bijhouden. De C8 Preliator verscheen in 2016 op de Autosalon van Geneve, maar de stokoude banden en het stukje karton voor de VIN-plaat verraadden dat het gewoon om een oude, haastig omgebouwde Aileron ging. Ondertussen bleef Victor Muller zich verbinden aan allerlei vreemde figuren met veel geld om Spyker opnieuw nieuw leven in te kunnen blazen. In januari van dit jaar kwam er aan het kreeg hij echter een iets te zware deksel op zijn neus toen Spyker Cars opnieuw bankroet verklaard werd.

Spyker te koop

Onder curator Dennis Steffens werd Spyker Cars gevorderd om 1.45 miljoen euro over te dragen aan de resterende schuldeisers. Dit was geld waar Victor Muller en zijn schaduwbedrijf uiteraard niet over beschikten, maar wanneer het bedrag niet voldaan werd zou Steffens de merkrechten verkopen om alsnog aan het bedrag te komen. In april wist De Stentor te melden dat er slechts €125.000 overgemaakt was vanuit Spyker. Vier maanden later hakt Steffens eindelijk de knoop door. Spyker is binnenkort te koop:

"De merkenrechten zijn waardevolle activa. Spyker is een bekend merk in de autogeschiedenis, met een lange historie. Daar zal veel interesse voor zijn in de markt, vermoed ik. Ik verwacht de merken op zeer korte termijn te kunnen aanbieden. Het gaat om tientallen merkenrechten, die gedeponeerd zijn in landen over de hele wereld, van China tot Nederland."

Muller blijft ploeteren

Zoals we van hem gewend zijn heft Victor Muller uiteraard nog steeds niet opgegeven. Spyker's Latijnse motto geldt dus nog steeds: Nulla tenaci invia est via, voor de aanhouder is geen weg onbegaanbaar. Muller werkt nog steeds met man en macht om de resterend 1.325.000 euro bij elkaar te sprokkelen: "We werken keihard om het restant binnen te halen."

Tegenover De Stentor bevestigde hij dat hij 'absoluut' plannen heeft om verder te gaan met Spyker Cars. Het verliezen van de merkrechten zou dit keer dus echt het einde kunnen betekenen. Welke concrete plannen hij precies heeft is zoals vanouds niet duidelijk. Evenmin weten we waar het geld voor het nieuw Spyker vandaan zal moeten komen. Misschien komt het wel van jou, want binnenkort gaan de rechten van Spyker dan toch echt onder de hamer.

Nieuws
  • Spyker Cars