D-Day voor Spyker: wel of geen ontruiming pand Zeewolde?

Spyker, we hadden al even niets van Neerlands 'boutique supercarmerk' gehoord. Vandaag is echter de dag des oordeels voor het uitgeklede bedrijf: het moet - volgens de laatst bekende planning - zijn bedrijfspand uit.

C8 onthulling

Huurachterstanden en conflicten met verhuurders: ze lopen als een rode draad door het verleden van Spyker. Google't u voor de lol eens de woorden "Spyker huur", en kijk hoeveel verschillende artikelen, teruggaand tot 2014 er verschijnen. Het laatste conflict dateert van eind april, toen Spyker en zijn verhuurder elkaar in de rechtbank troffen, inzake - u raadt het al - een huurachterstand.

Destijds kwamen beide partijen er onderling op de gang uit, en werd afgesproken dat Spyker uiterlijk 31 oktober 2019 uit het pand vertrokken zou zijn. Inderdaad, dat is vandaag. Let wel: het gaat om een bedrijfspand op industrieterrein Trekkersveld, niet het grotere, oude pand, daar zit Max Verstappens oud-werkgever van Amersfoort Racing inmiddels al jaren.

Beeld: Google Street View, 2010

Het pand aan de Oogstweg (kosten: zo'n €5.300 per maand) dient als opslag, er vindt al geruime tijd geen fabricage plaats bij Spyker, ook al beweerde Victor Muller de laatste keer dat we hem spraken (in 2017) dat er in het Britse Coventry geproduceerd werd. Onafgebouwde modellen, machines en andere inventaris zijn in Nederland opgeslagen. Niets op de gevel wijst er overigens op dat Spyker hier zit.

Bellen met Spyker

We besloten uit nieuwsgierigheid de telefoon te pakken. Spyker heeft een telefoonnummer op zijn (nog functionerende) website staan.

Na even in de wacht gezet te zijn kregen we een dame aan de lijn, die echter snel duidelijk maakte dat ze zelf niet van Spyker was, maar alleen de (doorgeschakelde) telefoon opnam. Ze zat dus niet fysiek in het pand. Voor verdere vragen werden we doorverwezen naar Sander van Dijk, de PR-manager. Nu hadden we Sander al proberen te bellen op zijn 06, maar helaas is dit nummer niet meer in gebruik. Kan gebeuren, het is ook een nummer dat ondergetekende ergens in het vorige decennium in zijn telefoon zette.

Omdat telefonisch contact niet slaagde, besloten we onze vragen eerder deze week per mail te deponeren. Tot op heden heeft Van Dijk hierop niet gereageerd. Victor Muller zelf is niet bereikbaar, hij zit ergens in een villa op Mallorca, en vertoont zich nauwelijks nog in Nederland.

Bellen met de verhuurder

Dit alles bevredigde onze nieuwsgierigheid natuurlijk niet: het is nog steeds niet duidelijk of Spyker nu wel of niet uit het pand in Zeewolde is/moet, en wat er met alle daar opgeslagen spulletjes gebeurt. Nog maar even doorzoeken dus. Ons oog viel op deze advertentie (mirror) op Funda in business. Inderdaad: hetzelfde pand staat te huur, maar is onder optie. Wellicht dat de verhuurder ons wat wijzer kon maken.

De dame die ons te woord stond vertelde na navraag dat Spyker wel degelijk nog steeds in het pand zit, en dat het nog niet helemaal helder is tot wanneer precies. Vandaar dat het te huur wordt aangeboden, maar wel onder optie. Het vermoeden rijst dat de oorzaak nog wel eens gevonden kan worden in betalingsprobleempjes. De tendens van de vorige rechtszaak was dan ook: het geld komt meestal wel, maar eigenlijk altijd te laat. Dit laatste is echter interpretatie, want daar praat je als betrokken partij niet zo snel over.

De foto's in de advertentie doen overigens vermoeden dat Spyker al lang en breed weg is, maar we weten natuurlijk niet wanneer deze genomen zijn. Van de krattenwasserij die op de gevel staat is online geen enkel spoor te vinden. Mocht u in de buurt wonen, en even langs willen rijden, mailt u ons dan vooral even met wat u aantrof.

Conclusie

Samengevat: Spyker is nog niet dood, maar echt veel hartslag heeft het bedrijf niet. Sinds de C8 Preliator in 2016 is er niks nieuws meer vernomen van het bedrijf, behalve een met veel bombarie gepresenteerde motorendeal met Koenigsegg, die ook volledig doodgebloed is. 'Spyker voldeed niet aan de voorwaarden', zo heet het.

Erna kwamen nog een paar final editions van de C8 Aileron, die nooit de tekentafel verlaten hebben. Ook van die SSUV van Spyker hebben we nooit meer iets vernomen. De grote baas Muller stelde iedereen vorig jaar nog even gerust met de mededeling dat alles uitstekend gaat met Spyker, maar aangezien 'liegen dat het gedrukt staat' een tweede natuur is van Victor, hechten we daar niet al te veel waarde aan.

Laten we afsluiten met het laatste concrete dat we van Spyker vernamen: de onthulling van de C8 Preliator. Mooie auto's, dat wel. Maar helaas lijkt deze 'boutique supercar' definitief in een cul-de-sac te zijn beland.