Victor Muller: Spyker draait beter dan ooit tevoren

Zodra er vers nieuws van het Spykerfront is, gaan wij er even voor zitten. Het merk was de grote kleine afwezige in Genève, maar baas Victor Muller flaneert deze dagen wel in Monaco rond, op snobfestijn Top Marques. Hij laat weten dat alles tiptop is.

Muller, in gesprek met het daar aanwezige Autoweek, verkeert in een klassieke jubelstemming: "Het is nog nooit zo goed gegaan met Spyker", aldus de man die Nederland al even achter zich liet en thans op Mallorca bivakkeert. In Monaco staat een C8 Aileron van een Europese klant, wat voor Muller aanleiding was ook een kijkje te nemen: "Dit is Spyker nummer 267 en de 18e Aileron. Hierna volgen nog 4 exemplaren, daarna gaan we aan de slag met het bouwen van de Preliator". U weet wel, die auto waarvan er nu al 150 hadden moeten zijn.

Het niet verschijnen op grote autoshows heeft volgens ontwerpgenie Muller helemáál niets te maken met het niet kunnen tonen van een product. Nee, het is alleen maar 'ongewenste aandacht': "Al die dingen genereren alleen maar aandacht van een soort waar we niets aan hebben. De aandacht waar we wel op zitten te wachten, die van klanten dus, komt bij ons vanzelf". Hij weet het weer mooi te zeggen. 

Ook opmerkelijk: Muller beweert dat er nog steeds in Zeewolde wordt geproduceerd, waarbij wij ons afvragen: waar dan? In de oude productiehal zetelt nu het van Amersfoort-raceteam, en bij ons weten was alleen het -inmiddels gesloten- kantoortje in Laren nog het laatste tastbare stukje Spyker in Nederland. Toen we het hem twee jaar geleden in Genève vroegen, beweerde Muller nog dat de productie in het Britse Coventry plaatsvindt. 

Maar we gaan er binnenkort vast meer over horen, zodra de Spykers (inclusief de SUV's) weer met tientallen tegelijk de fabriek gaan verlaten, waar deze ook maar staat. Muller was overigens dit jaar tijdens de persdagen wel op persoonlijke titel aanwezig in Genève, omringd door een aantal personen die je eerder op een kickboksgala verwacht te treffen. Wellicht heeft de man nieuwe investeerders gevonden.

We sluiten af met de bekende Mullerscore. Vijf Mullers.